Guccin malli protestoi "pakkopaita-asua" kesken muotinäytöksen: "Loukkaavaa ja tunteetonta"

Yksi hetki voi ajaa itsemurhaan 2:18
Itsemurhayritykseen ajaa yleensä yksi hetki, joka on kokonaisuudeltaan kuormittavassa tilanteessa liikaa. Haastateltavana Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

Guccin mallistosta tyrmistynyt malli kirjoitti kämmeniinsä protestiksi "mielenterveys ei ole muotia".

Milanon muotiviikolla nähtiin yllättävä käänne, kun Guccin mallistoa vastusti yksi sen omista malleista. Guccin näytöksessä catwalkilla kävellyt Ayesha Tan Jones osoitti mieltään malliston pakkopaitamaisia asuja vastaan.

Ayesha kirjoitti kämmeniinsä "mielenterveys ei ole muotia" ja piti käsiään ylhäällä kävellessään catwalkilla.

"Osoittaa Guccilta huonoa makua"

Huffington Postin mukaan Ayesha selitti toimintaa kertoen, että sekä hänellä että hänen perheenjäsenillään on ollut ongelmia mielenterveyden kanssa. Hän on joutunut elämänsä aikana olemaan tekemisissä esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen ja skitsofrenian kanssa.

– On loukkaavaa ja tunteetonta, että muotijätti, kuten Gucci, käyttää tähän liittyvää kuvastoa konseptina ohikiitävälle muotihetkelle, Ayesha kirjoitti.

– Osoittaa Guccilta huonoa makua käyttää pakkopaitojen ja mielenterveyspotilaisiin viittaavien asujen kuvastoa samalla, kun (mallit) rullataan ulos liukuhihnalla kuin palanen tehtaassa tuotettua lihaa.

Monet olivat samaa mieltä

Ayeshan mukaan on vulgaaria esittää mielenterveysongelmat tavalla, joka edistää vaatteiden myyntiä.

– Se osoittaa mielikuvituksen puutetta ja on loukkaavaa niille miljoonille ihmisille, joita nämä asiat koskettavat ympäri maailman.

Instagramissa Ayesha kiittää näytöksen muita malleja tuesta. Monet olivat samaa mieltä malliston asiattomuudesta, ja Ayeshan mukaan hän ei olisi ilman muiden tukea rohkaistunut protestoimaan vaatteita.

Videota näytöksestä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ei ensimmäinen tapaus laatuaan

Tapaus ei ole ensimmäinen lajissaan. Aikaisemmin malli Liz Kennedy kritisoi Burberryn näytöstä, jota oli itse esittelemässä. Mallistossa erään paidan kaulaosiota koristi hirttoköysi. 

– Itsemurha ei ole muotia, Liz kirjoitti tapauksen jälkeen.

Burberry pyysi sittemmin toimiaan anteeksi. Newyorkilainen muotitalo puolestaan sai kritiikkiä esiteltyään kouluampumisteemaisia huppareita, joissa oli luodinreikiä.

Näin Gucci vastaa

Gucci selitti Ayeshan protestin jälkeen toimintaansa Instagramissa. Yhtiö kertoi, että malliston tarkoitus oli heijastella "äärimmäisintä versiota univormusta, jonka yhteiskunta ja sitä johtavat henkilöt määrittävät".

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Huffington Postille muotitalo kertoi, että näytöksen oli tarkoitus olla "matka mukautumisesta vapauteen ja luovuuteen". 

Vaatteita ei tulla myymään, sillä ne oli valmistettu vain näytöstä varten. Asut oli tarkoitettu kannanotoksi.

Lue myös:

    Uusimmat