Guardian: Verkkokauppa Amazon teki ennätysliikevaihdon Euroopassa, mutta ei maksanut penniäkään veroja

9:24
Näin isokenkäiset lahjoittavat ilmastonmuutostalkoissa – verkkokauppa Amazonin johtajaa kiitellään ja parjataan

Verkkokauppajätti Amazon teki viime vuonna ennätyksellisen 44 miljardin euron liikevaihdon Euroopassa, mutta sen Luxemburgiin rekisteröity Euroopan-yksikkö ei maksanut lainkaan veroja suurherttuakuntaan, kertoo Guardian.

Ennätyksellisestä liikevaihdostaan huolimatta Euroopan-yksikkö teki viime vuonna 1,2 miljardia euroa tappiota, minkä vuoksi sen ei tarvinnut maksaa lainkaan veroja.

Vuonna 2019 Amazonin Euroopan-yksikön liikevaihto oli 32 miljardia euroa, joten se kasvoi koronavuonna yli kolmanneksella.

Guardianin mukaan Amazonin Luxemburgiin rekisteröity yksikkö työllistää hieman alle 5 300 henkeä, joten yhtiö teki jokaista työntekijää kohden liikevaihtoa noin 8,4 miljoonaa euroa.

Kriitikoiden mukaan kansainväliset suuryhtiöt välttelevät veronmaksua hyödyntämällä Luxemburgin kaltaisia veroparatiiseja.

Amazon aloitti toimintansa Luxemburgissa vuonna 2003, jolloin se solmi luottamuksellisen sopimuksen maan veroviranomaisten kanssa. 

Työväenpuoluetta edustavan brittiparlamentaarikko Margaret Hodgen mielestä Amazonin harjoittama verojen välttely on vastenmielistä, etenkin kun kivijalkakaupat ovat samaan aikaan kaikkialla vaikeuksissa.

– Kaikki nämä suuret digitaaliset yhtiöt nojaavat meidän julkisiin palveluihimme, meidän infrastruktuuriimme ja meidän koulutettuun ja terveeseen työvoimaamme. Mutta päinvastoin kuin pienemmät yhtiöt ja kovasti työtä tekevät veronmaksajat, teknologiajätit eivät maksa reilusti veroja yhteiseksi hyväksi, Hodge sanoo lehdelle.

Historian paras neljännesvuositulos?

Amazon kertoi viime viikolla, että sen tammi-maaliskuun nettotulos yli kolminkertaistui 8,1 miljardiin dollariin viime vuoden vastaavasta ajasta.

Amazonin tammi-maaliskuun liikevaihto nousi 44 prosenttia noin 108,5 miljardiin dollariin.

Talouslehti Forbesin mukaan Amazonin tammi-maaliskuun tulos oli yhtiön historian paras neljännesvuositulos.

Amazon on ollut yksi koronaviruspandemian suurimmista hyötyjistä. Forbesin mukaan Amazonin osakkeiden arvo on pandemian aikana lähes kaksinkertaistunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja