Guardian: Venäläisrikollisten jättimäisen rahanpesun takana oligarkkeja ja FSB:n väkeä

Venäläisrikollisten johtamassa jättimäisessä rahanpesuoperaatiossa ainakin 20 miljardia dollaria on siirretty Venäjältä Latvian ja Moldovan kautta eri puolille maailmaa vuosina 2010–2014, kertoo brittilehti Guardian.

Tutkijoiden mukaan yhteissumma voi olla jopa nelinkertainenkin.  

Lehden mukaan rahanpesuoperaatioon olisi osallistunut noin 500 ihmistä, joihin lukeutuu oligarkkeja, moskovalaisia pankkiireja sekä tahoja, jotka työskentelevät Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:ssä tai ovat kytköksissä siihen. Yksi tutkijoista sanoo, että Venäjältä tullut raha oli "mitä ilmeisimmin varastettu tai saatu rikollisin keinoin".  

Britanniaan rekisteröidyillä yhtiöillä oli Guardianin mukaan merkittävä rooli rahanpesuoperaatiossa, mutta näiden yhtiöiden oikeat omistajat uhkaavat kuitenkin jäädä pimentoon veroparatiisien lainsäädännön takia.

Vuodettuihin dokumentteihin sisältyy noin 70 000 tilitapahtumaa. Tiedot julkistivat Järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption tutkinnan keskus OCCRP ja venäläislehti Novaja Gazeta. Ne kertovat saaneensa tiedot lähteiltä, jotka haluavat pysyä nimettöminä. OCCRP jakoi tiedot yli 60 toimittajalle 32 maassa.

Lue myös:

    Uusimmat