Guardian: Turkki uhkaa olevansa valmis lykkäämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä jopa vuodella

Uutiset minuutissa: Turkki lykkää Nato-jäsenyyksiä, Navalnyin siirto ja Ilmarisen syrjintäselvitys 1:07
Uutiset minuutissa: Turkki uhkaa lykätä Nato-jäsenyyksiä

Turkki on ilmoittanut olevansa valmis lykkäämään Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksiä yli vuodella, kertoo brittilehti The Guardian.

Turkin vaatimuksena on, että Suomi ja Ruotsi lopettavat tukemasta kurdijärjestöjä, joita Turkki pitää terroristijärjestöinä.

Turkki syyttää Ruotsia ja Suomea PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä ja vastustaa myös maiden vuonna 2019 tekemiä päätöksiä kieltää asevienti Ankaraan Turkin Syyriassa tekemien sotatoimien vuoksi.

–  Tässä on kyse elintärkeästä kansallisesta edusta ja olemme valmiita estämään heidän jäsenyytensä tarvittaessa jopa vuoden ajan, sanoi Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Akif Cagatay Kilic.

Cagatay Kilic sanoi Turkin kunnioittavan omia velvollisuuksiaan sotilasliittoa kohtaan.

– Mitä (Suomi ja Ruotsi) aikovat tehdä? He ovat kätkeneet terroristijärjestöjä, jotka tappavat kansaani, eivät kunnioita rajojani ja muodostavat eksistentiaalisen uhan maalleni. Ainoa asia, jota vaadimme, että eroja ei ole. Terroristijärjestö on terroristijärjestö.

Muun muassa EU määrittelee PKK:n terroristijärjestöksi.

Cagatay Kilicin mukaan Turkilla on sotilasliiton toiseksi suurin armeija, ja se on tarjonnut lennokkeja Ukrainan puolustamisen avuksi.

– Ansaitsemme suurempaa kunnioitusta, hän sanoi.

Kesäkuun lopussa järjestetään Naton huippukokous

Kesäkuun 29. päivä Madridissa järjestetään Naton huippukokous, jossa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten odotetaan olevan vahvasti esillä. Maati hakivat Naton jäsenyyttä toukokuussa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ylistänyt Ruotsin pyrkimyksiä neuvotella Turkin huolenaiheista, mutta näyttää tunnistaneen, että suunnitelmat nopeutetusta jäsenyydestä saattavat jäädä toteutumatta.

Suomi toimitti Nato-hakemuksensa yhtä aikaa Ruotsin kanssa toukokuun 18. päivä Brysselissä.

Uutista päivitetty 14.6. kello 17.20.

Lue myös:

    Uusimmat