Mainos

Guardian: Tällaiseen ryhmään poliisi iski – suunnitteli diplomaattien sieppauksia

Useissa Euroopan maissa on tehty poliisioperaatioita jihadistiverkostoa vastaan.

Brittiläisen The Guardian-lehden mukaan pidätykset liittyvät Rawti Shax -nimiseen äärijärjestöön, joka suunnitteli norjalaisten diplomaattien kidnappaamista Euroopassa tai Lähi-Idässä.

Myös New York Times kertoo, että äärijärjestön kohteena epäillään olleen norjalaiset diplomaatit, joita järjestö olisi käyttänyt kristääkseen Norjaa vapauttamaan järjestön johtajan Najmuddin Faraj Ahmadin vankilasta. Ahmed tunnettaan myös nimellä mullah Krekar.

Hänet tuomittiin Guardianin mukaan kolmen vuoden vankeuteen Norjan pääministerin Erna Solbergin kohdistuneesta uhkailusta ja hän vapautui vankilasta tammikuussa. 

Poliisioperaation aikaan Krekar odotti uutta 18-kuukautta kestävää vankilatuomiotaan. Tämän tuomion Krekar sai Charlie Hebdo-satiirilehden piirtäjien tappajan ihailemisesta vuoden alussa. 

Järjestön juuret Euroopassa

Poliisioperaatio tehtiin samanaikaisesti Italiassa, Suomessa, Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Sveitsissä. Italiassa, Norjassa ja Britanniassa pidätettiin Eurojustin tiedotteen mukaan 13 ihmistä.

Heitä epäillään kansainvälisestä terrorismista.

Lehtien mukaan pidätykset liittyvät myös epäilyihin siitä, että Rawti Shax värvää ulkomaisia liittymään jihadistisiin joukkoihin Syyriassa ja Irakissa.

Italian viranomaiset ovat Guardianin mukaan kuvailleet Rawti Shaxia Euroopassa syntyneeksi terroristijärjestöksi, joka on erityisesti aktiivinen Saksassa, Itävallassa, Britanniassa, Suomessa, Kreikassa, Italiassa, Norjassa, Irakissa, Iranissa ja Syyriassa.

Italian poliisin mukaan verkoston ensimmäinen tehtävä olisi ollut vapauttaa Krekar vankilasta Norjassa esimerkiksi itsemurhaiskujen avulla.

Suomen keskusrikospoliisi on vahvistanut antaneensa Italialle virka-apua operaation yhteydessä. Pidätyksiä Suomessa ei KRP:n mukaan ole tehty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.