Mediat: Isis-solun johtaja ja Pariisin iskuista epäilty asui Ruotsissa

Pariisin iskuihin liitetty algerialainen Mohamed Belkaid asui useita vuosia Ruotsissa, kertovat ruotsalainen Aftonbladet ja yhdysvaltalaiset Sky News ja CNN.

Viime viikolla Brysselissä surmansa saaneen Mohamed Belkaidin epäillään nyt olleen osa Pariisin ja myös Brysselin iskujen suunnittelijajoukkoa. CNN:n lähteen mukaan Ruotsissa vuosia asunut Belkaid olisi ollut jopa jonkinlainen johtaja ryhmässä, joka on surmannut satoja ihmisiä.

Belkaid sai surmansa 15. maaliskuuta, kun Belgian ja Ranskan poliisit tekivät iskun Forestin lähiössä sijaitsevaan asuntoon Brysselissä. Yhteenoton aikana kaksi terroristia pääsi karkuun, joista toisen epäillään olleen Pariisin iskujen pääepäilty Salah Abdeslam. Abdeslam pidätettiin viime perjantaina Molenbeekin lähiöstä Brysselissä.

Brysselin tiistaisista iskuista etsitään yhä useita ihmisiä. Viimeksi viime yönä alkaneessa poliisioperaatiossa Belgian poliisi on pidättänyt kuusi ihmistä. Lisäksi Pariisissa on pidätetty yksi ihminen terrorisminvastaisessa operaatiossa. Ainakin kaksi turvakamerakuvista tunnistettua epäiltyä on yhä pakosalla.

Aftonbladetin mukaan Mohamed Belkaid on saanut vuonna 2011 oleskeluluvan Ruotsiin. Hän asui Ruosissa vuosia ruotsalaisen naisen kanssa Tukholman pohjoisosissa. Hänellä on rikostaustaa. Ruotsissa hän on saanut tuomioita useista pienistä rikoksista, kuten näpistyksistä ja varkauksista.

Isis-järjestöltä vuotaneista asiakirjoista käy ilmi, että Belkaid matkusti Syyriaan Ranskan, Saksan ja Espanjan kautta huhtikuussa 2014. On epäselvää, milloin hän palasi Eurooppaan, mutta Aftonbladet mainitsee, että Mohamed Belkaid oli ajoneuvossa Salad Abdeslamin kanssa Unkarin ja Itävallan rajalla syyskuussa 2015, kun viranomaiset pysäyttivät auton. Silloin kaksikko esitteli väärennetyt belgialaiset henkilöpaperit. Hänen uskotaan asuneen Belgiassa ennen Pariisin terroristi-iskuja.

1:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja