Guardian: EU valmistautuu tarjoamaan Britannian Johnsonille brexit-lisäaikaa

2:06
Video: Brexit puhuttaa Britanniassa eroprosessin pitkittyessä.

Euroopan unioni valmistautuu tarjoamaan brexitiin liittyvää lisäaikaa Britannian mahdolliselle uudelle pääministerille Boris Johnsonille, kirjoittaa Guardian.

Entinen ulkoministeri Johnson on luvannut toteuttaa brexitin lokakuun loppuun mennessä, jos hän nousee pääministeriksi.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja sitä kautta pääministeri valitaan puolueen jäsenäänestyksessä. Kisassa ovat jäljellä enää Johnson ja nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt, ja Johnson on mielipidekyselyjen mukaan selkeä ennakkosuosikki. Voittaja selviää tiistaina.

Guardianin mukaan EU:n suunnittelema lisäaika ulottuisi lokakuun lopun yli, ja sen tarkoituksena on auttaa Johnsonia pitämään konservatiivipuolue kasassa. Lisäksi se tarjoaisi Britannialle vielä yhden mahdollisuuden erota EU:sta sopimuksen kanssa.

Lisäaika käytettäisiin uusiin neuvotteluihin, mutta se voitaisiin tarjoilla kovan eron kannattajille mahdollisuutena valmistella sopimuksetonta lähtöä EU:sta.

–  Sitä kuvataan tekniseksi viivästykseksi, jonka tarkoituksena on säästää Boris poliittiselta häpeältä. Sitten meillä on myös aikaa löytää sopu, kuvaili eräs EU-diplomaatti Guardianille.

Seuraava hätäkokous syyskuussa?

Brysselissä pohdiskeltavana oleva ehdotus antaisi Johnsonille mahdollisuuden jatkaa valitsemallaan linjalla ja pitää kiinni suunnitelmastaan lähteä unionista ilman sopimusta. Samalla ovi olisi kuitenkin auki sille, että osapuolet pääsisivät yhteisymmärrykseen.

Johnson on aiemmin sanonut, että hän yrittää neuvotella kesän aikana EU:n kanssa muutoksista olemassa olevaan erosopimukseen. Hän kuitenkin totesi, että jos EU ei suostu joustamaan yhtään, joutuu Britannia eroamaan ilman sopimusta.

EU-johtajat ovat toistuvasti sanoneet, että nykyisen pääministerin Theresa Mayn kanssa neuvoteltuun erosopimukseen ei enää neuvotella muutoksia.

Jos Johnsonista tulee pääministeri, hänen odotetaan vierailevan keskeisten EU-maiden pääkaupungeissa elokuun alussa. G7-maat kokoontuvat Biarritzissa elokuun lopussa, ja kokouksen ennakoidaan olevan merkittävässä roolissa Britannian EU-eroa pohdittaessa. Mahdollinen brexit-hätäkokous voitaisiin järjestää syyskuussa, Guardian kirjoittaa.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja