Googlessa kuohuu: Naisia miehiä huonommiksi johtajiksi väittänyt työntekijä sai potkut ja uuden työtarjouksen Wikileaks-Assangelta

Teknologia-alan mekassa Silicon Valleyssa Yhdysvaltain Kaliforniassa kuohuu. Kyse ei ole uusimmasta teknohypestä, vaan sukupuolirooleista. Tuorein esimerkki on Googlen päätös irtisanoa insinööri, jonka mukaan naiset soveltuvat miehiä huonommin teknologian alan ja johtotehtäviin.  

– On loukkaavaa ja väärin sanoa, että joukolla työntekijöillämme on piirteitä, jotka tekevät heistä vähemmän biologisesti soveltuvia joihinkin tehtäviin, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichar sanoi, Financial Times -lehden mukaan.

Irtisanottu ohjelmistoinsinööri James Damore totesi yhtiön sisäisessä muistossa muun muassa, että miehet saattavat soveltua biologisesti naisia paremmin ohjelmointiin, naisille sopii biologisesti paremmin taiteellisuutta ja sosiaalisuutta vaativat työt, naiset ovat miehiä keskimäärin neuroottisempia, ja että yhtiö ei halua kuulla konservatiivisia näkemyksiä. 

Picharin mukaan Damore rikkoi muun muassa internet-palveluja tarjoavan yhtiön perusarvoja ja toimintatapoja.

Assange tarjonnut töitä

Damore harkitsee potkujensa viemistä oikeuteen. Hänen mahdollisuuksiaan voittaa mahdollinen oikeustapaus pidetään pienenä, sillä Yhdysvalloissa yhtiöillä on laajat valtuudet rajoittaa työntekijöidensä sananvapautta, toteaa uutistoimisto Reuters. 

Damorelle on jo tarjonnut töitä ainakin Wikileaksin perustaja Julian Assange.

28-vuotias Damore ilmoittaa LinkedIn-profiilissaan väitelleensä tohtoriksi järjestelmäbiologiasta Harvardin yliopistossa. Harvardin mukaan hänellä on aineesta maisterin arvo, kertoo Reuters. 

Yhdysvaltain työministeriö puolestaan tutkii, maksaako Google lainvastaisesti naisille pienempää palkkaa kuin miehille. Google torjuu epäilyt.

Naiset ohjelmoivat 1950-luvulla

Damore sai muistiostaan paljon arvostelua yhtiön työntekijöiltä, mutta myös kehuja. Damore on kuitenkin saanut kritiikkiä näkemykselleen esimerkiksi muistutuksella siitä, että 1950-luvulla ohjelmoijista 30-50 prosenttia oli naisia.  

Aiemmin kesällä kyytipalvelu Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick joutui jättämään toimensa, kun yhtiössä paljastui muun muassa syrjintää ja väitettiin esiintyvän seksuaalista häirintää.  

Vapaamieliset ja vanhoilliset ovat ottaneet yhteen teknologia-alalla aiemminkin. Esimerkiksi 2014 Mozilla-yhtiön toimitusjohtaja Brendan Eich joutui lähtemään vastustettuaan homoavioliittoja.  

Politiikka on lähellä teknologiayhtiöitä. Moni alan vaikuttaja tuki viime vuoden presidentinvaalikampanjassa Hillary Clintonia. Donald Trumpia puolestaan kannatti muiden muassa yrittäjä ja miljardöörisijoittaja Peter Thiel, joka on Facebookin hallituksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat