Googlen tähän asti hienoin kännykkä MTV:n kokeilussa: Tulossa joulumarkkinoille

Googlen Nexus-brändätyillä Android-puhelimilla on ollut vuosien varrella useita valmistajia. Näihin kuuluvat HTC, Samsung, LG ja Motorola.

Pari viikkoa sitten MTV:n testipöydällä vieraili LG:n valmistama uusi Nexus 5X -kännykkä, joka sijoittuu älypuhelimien keskikastiin. Googlelta on kuitenkin tulossa sopivasti joulumarkkinoille myyntiin myös toinen uusi Nexus-laite, joka on premiumia huokuva herkkupala.

Kyseessä on Huawein valmistama Nexus 6P, joka tuskin jättää vannoutuneita Android-faneja kylmäksi. Jo ensikosketus paljastaa, että kyseessä on Googlen tähän asti hienoin kännykkä.

Kiinalainen Huawei on vasta kohtalaisen hiljattain alkanut nousta Suomessa kännykkämerkkinä kuluttajien tietoisuuteen: Viime kuussa MTV:n testissä vieraillut Huawein Honor 7 -puhelin oli melkoinen yllättäjä, sillä se pystyi laadullaan ja ominaisuuksillaan taistelemaan tasaväkisesti Samsungin puolet kalliimpaa lippulaivakännykkää vastaan.

Nexus 6P jatkaa Honorin viitoittamalla linjalla: Alumiinisella rungolla ja suurella 5,7-tuumaisella AMOLED-näytöllä (2560 x  1440) varustettu laite tuntuu käsissä jämäkältä ja se on korkealuokkaisesti viimeistelty.

Tehoja jauhaa kahdeksanytiminen prosessori ja RAM-muistia on mukavat 3 Gt. Takana on 12,3 megapikselin laser-automaattitarkennuksella varustettu kamera, jolla voi kuvata tarkkoja 4K-videoita.

Kameran alapuolella on täsmällisesti toimiva sormenjälkitunnistin, jolla puhelimen lukituksen saa kätevästi avattua ilman salasanojen näppäilyä.

Android-puristeille kenties tärkein asia on, että muiden Nexus-tuotteiden tavoin 6P tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen ilman päälle liimattuja käyttöliittymiä. 
Puhelin saa täten myös uusimmat Android-järjestelmän päivitykset ilman viiveitä.

Nexus 5X -kännykän tavoin Nexus 6P sisältää Googlen uusimman Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmäversion, joka on käytössä looginen ja yleisilmeeltään rauhallinen.

Käytössä Nexus 6P on vakuuttavan oloinen uutuus. Kaikki pelaa jouheasti eikä käyttökokemuksessa ole sijaa valituksille. 

Näyttö on hyvälaatuinen, joskin joidenkin makuun turhan värikylläinen. Värit suorastaan hyppäävät silmille.

Oikealle sivulle asemoidut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat tunnokkaat ja käytön kannalta hyvällä sijainnilla

Ei kuitenkaan kaikille sopiva 

Hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta Nexus 6P ei ole kuitenkaan välttämättä paras vaihtoehto edes kaikille Android-faneille. 

Huawei Nexus 6P

Näyttö: 5,7-tuumainen (resoluutio: 2560 x 1440)

Prosessori: Kahdeksanytiminen (Quad-core 1.55 GHz +  Quad-core 2.0 GHz)

Muisti: 3Gt RAM; kapasiteetti 32/64/128 Gt

Käyttöjärjestelmä: Google Android 6.0 Marshmallow

Kamerat: 12,3 megapikselin takakamera kaksois-Led-salamalla, edessä 8 megapikselin kamera

Akku: 3450 mAh

Mitat: 159.3 x 77.8 x 7.3 mm; 178 grammaa

Hinnat:  32 Gt:n versio 650 euroa, 64 Gt:n versio 700 euroa, 128 Gt:n versio 800 euroa

 

Suurin syy tähän on se, että laite on sangen kookas. Se kuuluu ns. phablet-kategoriaan, eli kännyköiden ja tablettien välimaastoon. 5,7-tuumainen näyttö venyttää laitteen dimensioita melkoisesti: 159.3 x 77.8 x 7.3 millimetrin kokoinen ja 178 gramman painoinen puhelin ei ole ihanteellinen kaikkien käsiin.

Nexus-laitteet ovat olleet yleensä melko edullisia, mutta samaa ei voida enää sanoa Nexus 6P:stä. 32 Gt:n muistilla varustettu versio maksaa noin 650 euroa, 64 Gt:n versio maksaa 700 euroa ja 128 Gt:n version hinta pomppaa jo 800 euron tuntumaan.

Harmillisesti laitteessa ei ole myöskään ylimääräistä muistikorttipaikkaa, joten käyttäjän on tyytyminen puhelimen omaan muistikapasiteettiin.

Nexus 6P:n etuosan ylä- ja alareunoille sijoitetut kaiuttimet tuottavat paremman äänentoiston kuin Nexus 5X, mutta ääni on silti paikoitellen hieman kihisevää, eli kuulokkeet mukaan.

Android-pohjainen laitekanta on nykyään niin sekalainen seurakunta, että minkään yksittäisen puhelinmallin on vaikea nousta selvästi ohi kilpailijoistaan. Näin luultavasti tulee olemaan myös Nexus 6P:n laita. Puhelimen laadukas toteutus ja puhdas Android-järjestelmä kuitenkin kiinnostanee monia uuden kännykän hankintaa aikovia. Nexus 6P on tässä mielessä varteenotettava vaihtoehto vailla suuria heikkouksia.

Lue myös:

    Uusimmat