Googlen Nexus 5X -kännykkä on täällä: MTV kokeili heikkoudet ja vahvuudet

Markkinoilta löytyy valtavat määrät Android-laitteita, joiden ilmettä valmistajat ovat muokanneet omilla käyttöliittymillään ja sovelluksillaan erottuakseen joukosta. Loppujen lopuksi näillä lisukkeilla on ollut melko vähän käytännön hyötyä.

Monen Android-puristin mielestä Android-järjestelmä onkin parhaimmillaan silloin, kun siihen ei ole lisätty päälle mitään ylimääräistä.

Googlen uusi Nexus 5X kännykkä tarjoaa käyttäjälle uusimman Android 6.0 Android -käyttöliittymän ilman lisukkeita ja heti alkuun voidaankin todeta, että tämä on luurin ehdotonta valttia.

Android 6.0 eli tuttavallisemmin Marshmallow on erittäin selkeästi hahmotettava ja looginen käyttöjärjestelmä, jota on miellyttävä käyttää juuri sellaisenaan.

Plussaa on myös se, että käyttöjärjestelmäpäivitykset saa ladattua itselleen aina ensimmäisten joukossa.

Googlen Nexus-laitteilla on ollut useita eri valmistajia. Nexus 5X on teknologiayhtiö LG:n käsialaa. Kännykässä jyllää 2.0 GHz:n kuusiydinsuoritin.

5.2-tuumainen FullHD-näyttö (1920 x 1080) on hyvälaatuinen. 12 megapikselin takakamera ulkonee selvästi taustastaan. Ensituntuman perusteella kameralla saa napsittua varsin hyvätasoisia kuvia.

Ram-muistia on 2Gt. Testilaitteemme on varustettu 32 Gt:n muistilla.

Laitteen mitat ovat 147 x 72.6 x 7.9 millimertiä ja painoa on 136 grammaa.

Näyttölukituksen voi avata kätevästi takakameran alapuolella olevalla sormenjälkitunnistimella, joka toimii täsmällisesti. Toteutus on samankaltainen kuin taannoin testissämme olleessa Huawein Honor 7 -kännykässä.

Käytäntö osoittaa, että laitteen taakse sijoitettu sormenjälkitunnistin on kätevämpi kuin etuosaan ympätty tunnistin. Tällä tavalla laitteen lukituksen voi helposti avata yhtä kättä käyttämällä. 

Kokonaisuus on hyvin tasapainoinen. 530 euron hintalappu asettaa laitteen kännyköiden keskikastiin. 16 Gt:n versio lähtee kaupan hyllyltä noin 480 eurolla.

Muoviin kiedottu puhelin tuntuu...muoviselta

Nexus 5X kompuroi kuitenkin muutamalla osa-alueella, joista oleellisin on laatuvaikutelma: Nexus 5X on kyllä jämäkän oloinen laite, mutta muovinen takakuori saa sen näyttämään ja tuntumaan käsissä halvalta.

Google Nexus 5X


Plussaa:

-Tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen

-Android 6.0 on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttöjärjestelmä

-Hyvä kamera

-Sormenjälkilukijan täsmällinen toiminta

-Puheluiden äänenlaatu

Miinusta

-Muovinen taustakuori tekee puhelimesta hieman halvan oloisen

-Ei muistikorttipaikkaa

-Etukaiuttimen äänenlaatu        

Takaosa ei onneksi ole mitään ns. ”halpamuovia”, mutta laatuvaikutelma ei kuitenkaan yllä lähellekään metallikuorisia kännyköitä.

Puhelimessa ei ole myöskään ylimääräistä muistikorttipaikkaa. 16 Gt:n muistilla varustetun version kapasiteetti jääkin helposti riittämättömäksi.

Miinusta tulee myös puhelimen etuosan alareunan kaiuttimesta. Rehellisesti sanoen kaiuttimen äänenlaatu on surkea.

Esimerkiksi musiikkia kuunnellessa ääni puuroutuu ajoittain oudoksi kihinäksi, eikä siitä saa kunnolla selvää. Tosin yleensähän musiikkia kuunnellaan kännykällä kuulokkeiden kautta.

Sen sijaan puheluiden äänenlaadusta Nexus 5X ansaitsee kiitosta. Puheluiden ääni kuulostaa kirkkaalta ja tasapainoiselta. 

Nexus 5X käyttää uutta C-tyypin latausliitäntää. Näkyvin muutos liitännässä on, että liitospään voi tökätä puhelimeen kummin päin tahansa. Haittapuolena on se, että muuttuneen latausliitännän takia Nexus 5X -kännykkää ei voi ladata suosituilla Micro-USB latureilla.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja