Googlen mystinen Fuchsia-käyttöjärjestelmä esiintyy nyt kuvissa ja videolla - onko tässä Androidin seuraaja?

Viime vuoden jälkipuoliskolla kävi ilmi, että Google on kehittämässä uutta, Fuchsia-nimeä kantavaa käyttöjärjestelmää. Tarkempaa tietoa siitä, mitä Google aikoo käyttöjärjestelmällä tehdä, tai mihin laitteisiin se on suunniteltu, ei ole herunut. Avoimen lähdekoodin projektina toteutetun alustan edistymistä ovat kuitenkin kaikki halukkaat päässeet seuraamaan, ja nyt Fuchsia on saanut käyttöliittymän, jota ArsTechnica esittelee. Mitään Fuchsialla ei varsinaisesti vielä voi tehdä, mutta ulkoasusta saa jo jonkinlaisen käsityksen kuvien ja videon muodossa.

Toisin kuin esimerkiksi Android, Fuchsia ei ole Linux-pohjainen, vaan se pohjautuu Googlen omaan Magenta-mikrokerneliin. Käyttöliittymä ja sovellukset taasen on toteutettu Googlen Flutter-ohjelmistotyökaluilla. Flutter on projekti, jolla voidaan tuottaa koodia, joka toimii sekä Androidilla että iOS:llä. Myös Fuchsian käyttöliittymä on tehty Flutterilla, eli halukkaat voivat ottaa osia Fuchsiasta ja ajaa niitä tälläkin hetkellä Android-laitteilla. Fuchsian käyttöliittymä on saanut nimen Armadillo, vyötiäinen.

Google ei ole virallisesti kertonut, miksi Fuchsiaa kehitetään, mutta yhtiön dokumentoinnin perusteella Magenta-alusta on tarkoitettu ”moderneihin puhelimiin ja moderneihin PC-tietokoneisiin”. ArsTechnica kertaa Android-käyttöjärjestelmän sekavan historian, miten Android alkujaan kehitettiin kameroita varten, muutettiin sen jälkeen BlackBerry-kopioksi ja laitettiin äkkiä vielä uuteen uskoon, kun iPhone julkaistiin. Monet merkit Fuchsian ympärillä viittaavat siihen, että kyseessä voisi olla projekti, joka kehittäisi tämän päivän Androidin, jos se aloitettaisiin puhtaalta pöydältä. Samalla Google pääsee tekemään kaiken talon sisällä, ulkopuolisista tekijöistä ja palasista riippumatta.

Jos Google aikoo jossain vaiheessa syrjäyttää Androidin Fuchsialla, on kyseessä tietysti valtava projekti, sillä Android on johtava mobiilialusta, joka löytyy miljardeista laitteista. Edellä mainittu Flutter saattaa olla yksi avaintekijä, sillä jos Google saa sovelluskehittäjät tekemään sovelluksia Flutterilla, syntyisi sovellusekosysteemi, joka toimisi sekä Androidilla, iOS:llä että Fuchsialla.

Aikataulun suhteen ArsTechnica mainitsee, että Androidia kypsyteltiin talon sisällä viisi vuotta ennen julkaisua. Jos Fuchsia on ollut nyt työn alla reilun vuoden, voitaisiin sitä vastaavaa aikataulua noudattaen odottaa esiteltäväksi ehkä vuonna 2020. Tosin on myös mahdollista, että Google päättää vain perua projektin jossain vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat