Google-haku ja Google Lens uudistuvat – kolmiulotteisia AR-malleja suoraan hakutuloksiin

Google-hakuun on luvassa huomattava määrä päivityksiä vuoden 2019 aikana. Google kertoi uudistuksistaan I/O 2019 -tilaisuudessaan.

Google-haku osaa jatkossa näyttöö 3D-malleja haettavista asioista. Esimerkiksi kenkiä, huonekaluja tai autoja haettaessa ilmestyy hakutulosten yläpuolelle hakukohteesta 3D-mallinnos, joka auttaa hahmottamaan, miltä haettu tuote todella näyttää. Halutessaan mallia voi tarkastella luonnollisen kokoisena myös tosimaailmassa täydennetyn todellisuuden (AR) ansiosta.

Uusittu Google-haku auttaa myös taistelussa valeuutisia vastaan. Haun uusi Full coverage -toiminto (”Täysi kattavuus”) auttaa näkemään uutisen kaikki puolet. Hakutulokset näyttävät samasta uutisesta monta luotettavan median julkaisemaa uutista, jotta tiedonhakijat saisivat mahdollisimman todenmukaisen ja monipuolisen kuvan heitä kiinnostavista tapahtumista.

Hakutuloksissa näytetään myös esimerkiksi podcasteja siten, että pelkän jakson nimen lisäksi myös itse lähetysten sisältöä voi tarkastella. Näin voi helposti varmistaa, että haun löytämä podcast varmasti vastaa odotuksia. Podcast-hauissa hyödynnetään tekoälyä, joka käy läpi podcastien sisältöä.

Google kertoi myös päivityksistä Google Lens -sovellukselleen. Tulevaisuudessa sovellus osaa muun muassa lukea ääneen kylteissä tai sanomalehdessä näkemänsä tekstin ja tarvittaessa myös kääntää sen toiselle kielelle ennen lukemista.

Lisäksi Lens osaa jatkossa suorittaa matemaattisia laskuja, esimerkiksi laskea ravintolakuittiin perustuen tarvittavan tipin määrän. Ravintolan menua kuvaamalla puolestaan voi helposti tarkistaa, mitä raaka-aineita tuntematon annos sisältää ja jopa nähdä, miten annos käytännössä tehdään.

Jatkossa Googlen suunnitelmana on tuoda Google-haku ja Google Lens -sovellus entistä lähemmäs toisiaan. Pitkän tähtäimen tavoite on edelleen sama kuin vuosikymmeniä sitten – tuoda kaikki maailman tieto helposti kaikkien saataville.

Google-haun ja Google Lensin päivitykset julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja