Mainos

Gluteenitonta joululeivontaa: Tee jouluksi kaikille sopivia herkkuja!

Joululeivonnaiset tuovat tullessaan joulun tuoksua ja tunnelmaa. Yksi joulun suosituimmista herkuista on joululimppu. Reseptejä on monenlaisia, mutta yhteistä joululimpuille on se, että niissä on joulun mausteita ja hieman makeutta. Voit valmistaa jouluisen leivän myös gluteenittomana, se ei ole vaikeaa.

Gluteenittoman leivonnan taituri, Semperin leipurimestari Josef Gebele on leiponut herkullisia gluteenittomia leipiä jo kymmenien vuosien ajan. Hän on mm. kehittänyt Semperin leipien reseptit. Josefin testatusti toimivalla joululimpun reseptillä ja ohjeilla onnistut – vaikka olisit ensikertalainenkin.

Gluteeniton Joululeipä

3,5 dl vettä (37 °C)

1 dl rusinoita

1 dl tummaa siirappia

½ dl ruokaöljyä

1 pkt hiivaa (50 g)

1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

2 dl hasselpähkinöitä

½ tl jauhettua neilikkaa

¼ tl jauhettua inkivääriä

½ tl suolaa

1 pkt (500 g) Semper Gluteenitonta jauhoseosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen leivontakulhossa. Lisää joukkoon rusinat, siirappi, ruokaöljy, hasselpähkinät ja mausteet ja sekoita. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai haarukkalastalla. Taikina saa olla löysää.

Laita taikina voideltuun vuokaan. Kannattaa käyttää metallista vuokaa, sillä se johtaa hyvin lämpöä ja leipä paistuu siinä kauniisti. Anna leivän kohota vedottomassa paikassa, muovikelmulla tai liinalla peitettynä 30 minuutin ajan. Yksi kohotus riittää.

Paista joululimppu uunin alaosassa 200 °C:ssa n. 30 minuuttia. Laita uunin pohjalle uuninkestävään kulhoon tilkka vettä paistamisen ajaksi. Näin leivän pinnasta tulee rapeampi.

Anna leivän jäähtyä kunnolla, mielellään muutaman tunnin ajan ennen leikkaamista. Jos leipää ei syödä heti, se kannattaa säilyttää jääkaapissa muovipussissa tai pakastaa.

Pehmeä Piparkakku

100 g margariinia

2,5 dl fariinisokeria

3 munaa

4 dl Semper Hienoa jauhoseosta

1 pussi piparkakkumaustetta (20 g)

2 dl vettä

4 rkl puolukkahilloa

Laita uuni lämpenemään 175 °C:een.Voitele n. 1,5 l kakkuvuoka ja kuorruta se esim. gluteenittomalla jauhoseoksella. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna kerrallaan ja sekoita huolella. Yhdistä piparkakkumauste ja jauhot kulhossa. Lisää kakkutaikinaan vuorotellen mauste-jauhoseosta, puolukkahilloa ja vettä.

Paista uunin alaosassa n. tunti. Anna kakun jäähtyä muutaman minuutin ajan, kumoa se alustalle ja anna jäähtyä loppuun vuoalla peitettynä. Koristele jäähtynyt kakku esim. tomusokerilla tai sokerikuorrutteella.

Lisää hyviä gluteenittomia reseptejä löydät Makuja.fi-sivustolta ja Semperin kotisivuilta.

Artikkelin tarjoaa:Semper

Lue myös:

    Uusimmat