Mainos

Georgialla vaikutusta Suomen ulkopolitiikkaan

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Georgian kriisillä on merkittäviä vaikutuksia Suomeen.

- Ne jotka sanovat, ettei maailmassa ole mikään muuttunut ja että tämä ei millään tavalla vaikuta arvioihin Suomen ulko-, turvallisuus-, ja puolustuspolitiikasta, eivät mielestäni elä tässä maailmassa, Stubb sanoo.

Suurlähettiläspäivillä puhuneen Stubbin mukaan Venäjä toimi Georgian kriisissä ennennäkemättömän ammattimaisesti, järjestäytyneesti ja murskaavasti. Hänen mukaansa Venäjä ei muodosta Suomelle sotilaallista uhkaa, mutta se on ottanut askelia, jotka eivät ole Suomen kannalta suotavia eivätkä hyväksyttäviä.

Venäjällä on Stubbin mukaan nyt sekä halu että kyky käyttää asevoimia ulkopolitiikan välineenä. Merkittävä muutos on myös ajatus ulkomailla asuvien venäläisten suojelusta, Stubb sanoo.

Stubbin Georgian sodasta tekemien johtopäätösten mukaan EU:n tulee kehittyä ulkopolitiikaltaan vahvemmaksi toimijaksi. Lisäksi Suomen Nato-jäsenyyttä tulee harkita ja yhteistyötä järjestön kanssa tiivistää. Suomen ei myöskään Stubbin mukaan enää kannata ainoastaan seurata kansainvälisiä tapahtumia, vaan olla mukana niissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.