Asiantuntija: USA:n poliisisurmat lisäävät väkivallan kierrettä

Dallasin poliisisurmista ei ehtinyt kulua edes kahta vuorokautta, kun Dallasissa tarvittiin jälleen poliisin erikoisjoukkoja.

Dallasin pääpoliisiasema suljettiin uhkauksen vuoksi, ja erikoisjoukkojen SWAT-ryhmä lähetettiin tutkimaan läheisiä alueita. Mediaa pyydettiin hetkeksi olemaan tiedottamatta tai lähettämättä kuvia virkavallan liikkeistä poliisien suojelemiseksi.

Vaikka uhkaus oli lopulta vaaraton, amerikkalaistutkija uskoo, että väkivalta lisääntyy vielä.

– Valitettavasti uskon, että tilanne tästä vain kärjistyy. Poliisi tulee näyttämään voimansa, tapahtuu ylilyöntejä ja maan musta väestö kokee olevansa voimakkaammin kontrollissa. Mustat kokevat, että he ovat sosiaalisen hierarkian pohjalla ja valkoiset ylimmäisinä, sanoo sosiologi Carla Shedd Columbian yliopistosta.

Shedd on erityisen huolissaan Yhdysvaltain nuoresta mustasta väestöstä.

– He ovat epävarmassa iässä ja heitä stressaavat uutiset poliisin surmaamista tummaihoisista, Shedd sanoo.

Shedd viittaa surmilla Minnesotan ja Louisianan tapahtumiin, joissa poliisi ampui kaksi tummaihoista miestä.

Sheddin mukaan Dallasin poliiseihin kohdistuva kostosurma on seurausta USA:n yhteiskuntarakenteen epätasa-arvosta. Tutkija muistuttaa, ettei syrjintää koeta pelkästään lainvalvojien kanssa, vaan sitä tapahtuu myös kouluissa ja työpaikoilla. Myös poliisikoulutuksessa olisi hänen mielestään uudistettavaa.

– Poliisien pitäisi ylläpitää oikeus- ja yhteiskuntajärjestelmää, ei vain näyttää voimaansa jokaisen rikkinäisen ajovalon takia, Shedd painottaa.

"Myös mustat tarvitsevat poliisia” 

Ennen poliisilaitoksen uhkaustilannetta dallasilainen Jeffery Myers keräsi yleisöä ympärilleen, kun hän luki kirjoittamiaan runoja kukilla peiteltyjen poliisiautojen edessä. Harmaantuneet rastat heiluivat, kun hän painotti, että myös mustat tarvitsevat poliisia. 

– Rasismi on valkoisten luoma asia. Ei meidän pidä korostaa mustaa tai valkoista. Eivät kaikki mustien miesten kuolemat ole poliisin syy. Mekin tarvitsemme poliisia, Myers sanoo.

Myers on murtunut, sillä vain reilu vuorokausi poliisien joukkosurman jälkeen hänen serkkuna ryöstettiin ase ohimolla omassa liikkeessään.

– He uhkasivat jopa tappaa hänet. Ryöstäjät olivat mustia, kuten serkkunikin. Huonoissa oloissa elävät mustat ovat usein toistensa isoin ongelma, Myers sanoo.

Läheiseen barbeque-ravintolaan matkalla oleva tummaihoinen Samuel Sapari toivoo, että virkavalta oppisi surmista.

– Toivon, että näillä kamalilla poliisisurmilla on silmiä avaava vaikutus. Kun poliisi tulee jututtamaan minua kadulla, en koe, että he kunnioittaisivat minua. Haluan, että se muuttuu, Sapari sanoo. 

Tutkija toivoo keskustelua 


Shedd huomauttaa, että tasa-arvoon tähtääviä uudistuksia hidastaa valkoisten valtaapitävä enemmistö, joka ei halua muutosta. 

– Presidentti Barack Obama on harvinainen poikkeus USA:n valtarakenteen huipulla, eikä hän pysty lainsäädännön muutoksiin yksin. Tarvitaan enemmän dialogia eri rotujen ja yhteisöjen välillä. Myös poliisi voisi olla sillanrakentaja, Shedd sanoo.

Amerikkalaisia puhututtaakin, ovatko uhkaukset, rotuviha ja väkivalta uusi normaali. Dallasilaiset ainakin aikovat taistella sitä vastaan. Kun Mayers lopettaa poliisilaitoksen edessä runonsa, valkoinen nainen astuu lähemmäksi ja ottaa hänestä halausotteen. 

Lue myös:

    Uusimmat