Poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset jatkuneet USA:ssa jo kuukausia – tutkija arvostelee poliisiksi pääsemistä "keittiön kautta"

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan mukaan protestien pitkä kesto ja laajeneminen kertovat jostain poikkeuksellisesta. 

Poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset ovat kestäneet Yhdysvalloissa jo kolme kuukautta ja ovat levinneet ympäri maailmaa. Perjantaina Washingtonissa vähintäänkin tuhannet kansalaiset marssivat rasismia vastaan. 

– On poikkeuksellista, että esimerkiksi pohjoisamerikkalaiset urheiluliigat ovat tässä mukana. Ennen liigat ovat hyvin usein karsastaneet sitä, että yhteiskunnallisia asioita ja politiikkaa sekoitetaan urheiluun, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Valkoisten poliisien tummaihoisia kohtaan osoittama väkivalta on noussut tänä vuonna esiin muun muassa George Floydin, Jacob Blaken ja Breonna Taylorin kohtaloiden yhteydessä. Poliisiväkivaltaa vastaan on noussut Black Lives Matter -liikehdintä, joka käynnistyi toukokuussa.

– Protestit kertovat, että kansalaiset ovat heränneet tilanteeseen ja tajunneet todellisuuden, uskoo tutkija.

Poliisiväkivalta paljastuu entistä herkemmin, koska useampi ihminen saattaa kuvata samaan aikaan väkivaltatilannetta kännykkäkamerallaan. Asia leviää silmänräpäyksessä maailmanlaajuisesti sosiaalisen median välityksellä. 

– On eri asia kuin jos joku kertoo, että poliisi toimi niin ja näin – ja sitten pari todistajaa sanoo toiseen suuntaan – kuin nähdä esimerkiksi tämä viimeisin video, jossa poliisi ampuu selkään niin paljon kuin ehtii suunnilleen.

Poliisiksi pääsy helppoa

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvostelee poliisiksi pääsemisen helppoutta Yhdysvalloissa.

– Yhdysvalloissa on pakko käydä iso kansallinen keskustelu ja oikeasti mietittävä, kuka voi olla poliisi ja millä edellytyksillä. 

Salonius-Pasternak tekee vertauksen Suomeen, jossa poliisiksi pääseminen vaatii ainakin kolmen vuoden koulutuksen.

– Yhdysvalloissa voi monessa paikassa käytännössä vain kaveri rekrytoida toisen ja sanoa, että sä olet nyt apulaisseriffi – ja siinä se on. Ja tulokset, minä väittäisin, nähdään.

Katso raportti Yhdysvaltain tilanteesta ja tutkijan haastattelu ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat