George Floyd -oikeudenkäynti loppusuoralla: Valamiehistö vetäytynyt tekemään päätöstään syytetyn poliisin kohtalosta

Maailmaa koskettanut oikeudenkäynti tulossa päätökseen – kirjeenvaihtaja kertoo, millaisissa tunnelmissa tuomiota George Floydin kuolemasta odotetaan 4:47
Maailmaa koskettanut oikeudenkäynti tulossa päätökseen – kirjeenvaihtaja kertoo, millaisissa tunnelmissa tuomiota George Floydin kuolemasta odotetaan.

Yhdysvaltain Minneapolisissa mustaihoisen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin oikeudenkäynnin valamiehistö on vetäytynyt tekemään päätöstään.

Valamiehistön vetäytymistä edelsivät maanantaina syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuorot.

Puheenvuorojen jälkeen valamiehet tekevät päätöksensä eristyksissä ja majoittuvat uutiskanava CNN:n mukaan päätöksenteon ajan hotellissa. Tuomio vaatii yksimielisen päätöksen. Valamiehistön pohdinta voi kestää pitkään.

Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa tarkkaan seurattu oikeudenkäynti alkoi kolme viikkoa sitten. Hennepinin piirikunnan tuomari Peter Cahill antoi valamiehistölle ennen heidän vetäytymistään vielä viimeisiä ohjeistuksia päätöksen tekoon.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Cahill painotti, että valamiesten tulee tukeutua päätöksenteossaan faktoihin, eikä omiin vaikutelmiinsa tai mielipiteisiinsä.

–  Tapaus on käsissänne, hän totesi BBC:n mukaan.

Cahill sanoi myös, ettei hän voi antaa valamiehille puhtaaksi kirjoitettua tekstiä oikeudenkäynnistä, vaan heidän täytyy tukeutua päätöksenteossa yhteiseen kollektiiviseen muistiinsa. Valamiehistö valikoi joukostaan yhden esihenkilön, joka johtaa päätöksentekoa.

Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion. Toisen asteen murha vastaisi Suomessa tappoa.

"Me olemme valmistautuneet pahimpaan"

Tunnelma Minneapolisissa on jännittynyt ja kaupunkiin on lähetetty muun muassa kansalliskaartia mahdollisten mielenosoitusten ja levottomuuksien varalta.

Oikeudenkäynnin vuoksi jo valmiiksi kiristynyttä ilmapiiriä pahensi entisestään toisen mustan miehen kuolema kesken oikeudenkäynnin.

20-vuotias Daunte Wright kuoli, kun poliisi ampui häntä pidätystilanteessa toissaviikon sunnuntaina. Paikallisen poliisipäällikön mukaan Wrightin ampunut poliisi sotki keskenään aseensa ja etälamauttimen.

Viranomaiset kertoivat viime viikon keskiviikkona, että Wrightin ampunut poliisi saa syytteen taposta. Poliisi oli jo aiemmin irtisanoutunut. Lisäksi paikallinen poliisipäällikkö irtisanoutui tapauksen takia.

Minneapolisissa asuvalla Janay Claytonilla ei ole epäilystäkään, etteikö kaupungissa olisi tiedossa ongelmia, jos Chauvin pääsee vapautetaan. Clayton varoitti tämän voivan johtaa uusiin mielenilmauksiin.

–  Me olemme valmistautuneet pahimpaan, 62-vuotias Clayton kertoi uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Liittovaltion rakennuksien suojaksi on asennettu aitoja ja oikeudenkäynnin areenaksi valikoituneen oikeustalon ympärillä olevien pilvenpiirtäjien ovia ja ikkunoita on laudoitettu. Oikeustaloa on ollut turvaamassa armeijan ajoneuvoja.

Lisäksi kaikki Minneapolisin julkiset koulut siirtyvät BBC:n mukaan tällä viikolla tuomion alla etäopetukseen. Lähiopetusta ei järjestetä keskiviikosta perjantaihin, minkä jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen.

Syyttäjä: George Floyd pyysi apua viimeiseen saakka

Omassa loppupuheenvuorossaan syyttäjä Steve Schleicher kertoi, ettei Floyd uhannut tai yrittänyt vahingoittaa ketään ja pyysi apua viimeiseen asti.

–  George Floyd aneli, kunnes hän ei enää pystynyt puhumaan. Olisi vaadittu vain hieman myötätuntoa, mutta sitä ei ollut tarjolla tuona päivänä, Schleicher sanoi.

–  Viimeiseen hengenvetoonsa asti hän pyysi apua, mutta poliisi ei auttanut häntä. Poliisi ei toiminut koulutuksensa mukaan, hän ei toiminut osastonsa voimankäytön ohjeiden mukaan, eikä hän myöskään elvyttänyt, syyttäjä luetteli.

Syyttäjä kehotti valamiehistöä uskomaan omiin silmiinsä.

–  Käyttäkää maalaisjärkeänne. Te näitte sen, mitä näitte. Mitä tulee syytetyn toimiin, kysykää itseltänne, olisiko George Floyd kuollut, jos syytetty ei olisi kaatanut häntä maahan, Schleicher sanoi.

"Kamppailu oli kova"

Chauvinin puolustusasianajaja Eric Nelson sanoi loppupuheenvuorossaan, että Chauvinin piti tehdä jotain saadakseen riehuva Floyd aisoihin.

Nelson näytti haalari- ja valvontakameran kuvia, joissa näkyy muun muassa, miten Chauvinin poliisimerkki ja haalarikamera olivat lähteä irti, kun hän kamppailee Chauvinin kanssa.

–  Jokainen järkevä poliisi tajuaa, että kamppailu on ollut kova, Nelson sanoi BBC:n mukaan,

Nelson muistutti myös, ettei kukaan ole sanonut mitään niistä 16 minuutista, jotka edelsivät Floydin saamista maahan. Puolustusasianajajan mukaan kaikki ovat keskittyneet täysin niihin vajaaseen yhdeksään ja puoleen minuuttiin, jolloin Floyd oli jo maassa.

Nelsonin mukaan Chauvinin mukana olleet kolme muuta poliisia olivat kokemattomia eivätkä saaneet Floydia poliisiautoon, joten Chauvinin oli pakko puuttua asiaan.

Asianajajan mukaan paikalle kertynyt runsas yleisö hajautti niin ikään Chauvinin huomiota muualle.

Kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä alkaa myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat