Geologian tutkimuskeskus palkitsi parhaat kivinäytteet – uusien löytöjen määrä on nousussa

Geologian tutkimuskeskus (GTK) on jakanut kansannäytepalkinnot parhaista viime vuonna 2022 sekä tänä vuonna alkuvuodesta lähetetyistä kivinäytteistä. GTK palkitsi 16 kiviharrastajaa yhteensä 13 400 eurolla. 

Pääpalkinnon voitti Aaro Paananen Toholammilta Keski-Pohjanmaalta. Paananen palkittiin hänen vuonna 2022 löytämistään kultapitoisista lohkarelöydöistä 3 100 eurolla. Paananen löysi lohkareet Kannuksen, Toholammin ja Ylivieskan alueilta. Parhaissa lohkarelöydöissä oli 50 grammaa kultaa tonnia kohden.

GTK kertoo, että Paananen löysi Toholammilta uudelta alueelta seitsemän kultaa ja kuparia sisältävää lohkaretta. Ylivieskasta Paananen löysi lohkareen, jossa on kultaa 49 grammaa tonnia kohden. Lohkareessa on silmälle näkyvää metallista kultaa.

Paananen löysi samalta alueelta viisi muuta kultapitoista lohkaretta, jotka ovat kulmikkaita. Myös nämä löydöt ovat uudelta alueelta.

Paananen löysi Kannuksesta kalliosta korkeita pitoisuuksia kultaa. Analyyseissä kultapitoisuus on 65,5, 13,7 ja 1,55 grammaa tonnia kohden. Näytteet ovat Paanasen aikaisemmin löytämältä alueelta, mutta ne antavat GTK:n mukaan lisätietoa alueen kultapotentiaalista.

GTK:n tunnustuspalkinnot menivät Turkuun, Lieksaan ja Kemiin. GTK kertoo, että palkituissa näytteissä korostui niiden monipuolisuus ja että uusien löytöjen määrä on nousussa. 

Geologian tutkimuskeskuksen mukaan maastotarkastuksiin johtaneita kansannäytteitä oli nyt enemmän kuin edellisenä vuonna. Kultapitoisten löytöjen lisäksi kiviharrastajia palkittiin kuparipitoisista löydöistä.

Palkinnot jaettiin Outokummun Vanhalla Kaivoksella tänään torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat