Tansanialainen kaivostyöntekijä iski hakkunsa johonkin kultaakin kalliimpaan: Tienasi miljoonia kertarysäyksellä – "Rakennan ostoskeskuksen ja koulun"

Tansanialaisesta kaivosyrittäjästä tuli miljonääri yhdessä yössä, kun hän myi kaksi louhimaansa tansaniittikiveä. Kyseessä ovat suurimmat koskaan maasta löytyneet tansaniitit.

Kaivosyrittäjä Saniniu Laizer ansaitsi 3,4 miljoonaa dollaria kivistä, jotka painoivat yhteensä 15 kiloa, kertoo BBC.

– Huomenna on isot juhlat, sanoi yli 30 lapsen isä Laizer BBC:lle keskiviikkona.

Tansaniittia löytyy vain pohjois-Tansaniasta ja sitä käytetään koriste-esineiden valmistukseen. Se on yksi maailman harvinaisimmista jalokivistä. Paikallinen geologi arvioi, että se saattaa kadota kokokaan seuraavien 20 vuoden kuluessa.

Laizer louhi kivet viime viikolla, mutta myi ne keskiviikkona.

Tähän mennessä painavin louhittu tansaniitti on painanut 3,3 kiloa. Laizerin louhimat kivet painoivat 5,8 ja 9,2 kiloa.

Presidentti John Magufuli soitti Laizerille ja onnitteli tätä löydöstä.

– Tämä on pienten kaivosyrittäjien etu. Tämä todistaa, että Tansania on rikas.

Suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle

Laizer aikoo käyttää rahat yhteisönsä hyvinvointiin ja alueen elävöittämiseen.

– Haluan rakentaa ostoskeskuksen ja koulun. Haluan rakentaa koulun lähelle kotiani. Täällä on paljon köyhiä ihmisiä, joilla ei ole varaa laittaa lapsiaan kouluun, Laizer kertoo.

– En ole koulutettu, mutta pidän siitä, että asiat hoidetaan ammattimaisesti. Haluan, että lapseni hoitavat työnsä hyvin.

Laizer sanoo, ettei nopea rikastuminen vaikuta hänen elämäntyyliinsä. Hän aikoo jatkaa 2000 lehmästään huolehtimista entiseen tapaan.

Laizerin kaltaisilla pienillä kaivosyrittäjillä ovat tarvittavat luvat louhinnan harjoittamista varten. Laiton kaivostoiminta on kuitenkin yleistä Tansaniassa erityisesti isojen yritysten omistajien kaivosten lähellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja