Geeniperimän selvittämisessä vielä paljon eettisiä ongelmia – "Tiedon kanssa pitää osata elää lopun elämäänsä"

Mullistava suomalainen geenitesti 8:05

Perimä kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän nykypäivänä. Blueprint Genetics on kehittänyt geenitestin sairaaloiden käyttöön ihmisen perimän selvittämiseksi.

MTV:n Huomenta Suomessa yrityksen teknologiajohtaja Samuel Myllykangas kertoi, että yritys pystyy saamaan selville hyvin tarkkaa tietoa perimän eri alueista, joilla tiedetään olevan yhteys perinnöllisiin sairauksiin. Tiedolla on Myllykankaan mukaan merkitystä perinnöllisten sairauksien hoidossa.

– Tarjoamme testejä lääkäreille potilaiden hoidossa sairaaloiden käyttöön. Näin pystymme auttamaan lääkärin työtä siinä potilaan hoidossa ja hoidon suunnittelussa, Myllykangas avaa.

Geenitesteihin liittyvä teknologia mennyt viime vuosina harppauksilla eteenpäin. Testeillä on mahdollista seuloa ihmisen perinnöllisiä sairauksia, joita ovat vaikka sydän- ja verisuonisairaudet ja tietyt perinnölliset syövät.

Merittävää tietoa lääkäreille

– Pystymme antamaan paljon hyvää ja merkittävää tietoa lääkäreiden käyttöön, Myllykangas sanoo.

Kuka tahansa kadunkulkija ei kuitenkaan voi marssia yrityksen ovesta ja vaatia geenitestausta.

– Kuluttajatestaus on eri asia ja se on myös laadullisesti vielä erilaista tekemistä. Toistaiseksi emme ole lähteneet tarjoamaan näitä terveille ihmisille.

Nykyään kuluttajat voivat ostaa jo erilaisia geenitestejä netistä. Niihin liittyy Myllykankaan mukaan kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä ja turvallisuuskysymyksiä.

– On vaikea arvioida näiden testien suorituskykyä ja mikä se hyöty on ihmiselle.

Ihmisten halu selvittää omaa geeniperimäänsä lisääntyy kuitenkin koko ajan. Asiaan liittyy kuitenkin paljon eettisiä kysymyksiä.

Geenitesteistä vielä vähän ymmärrystä

– Geenitestin erityispiirre on se, että sitä ei voi mitätöidä. Sen tiedon kanssa pitää osata sitten elää loppuelämänsä. Kysymys kuuluukin, onko kaikkea tarpeellista loppujen lopuksi tietää.

Myllykankaan mukaan ihmisillä on vielä rajattu tieto ja ymmärrys siitä, mitä testistä voi löytyä. Tieto saattaa pahimmassa tapauksessa tulla yllätyksenä, eikä siihen ole valmistautunut.

Katso koko mielenkiintoinen haastattelu yllä. Haastattelussa teknologiajohtaja Samuel Myllykangas kertoo, millaisia geenitestejä heillä on jo tarjolla sairaaloiden käyttöön. 

Lue myös:

    Uusimmat