Gandhin kuolemasta 70 vuotta: Väkivallattomasta vastarinnasta tunnettu Gandhi istui monesti vankilassa ja tuli lopulta fanaatikon ampumaksi

Harmonian, tasa-arvon ja väkivallattomuuden symbolin, Intian itsenäisyysliikkeen johtajan Mahatma Gandhin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi tasan 70 vuotta. Gandhin ampui hindu, joka ei kannattanut tämän ideologiaa.

Mahatma Gandhi, kokonimeltään Mohandas Karamchand Gandhi, syntyi vuonna 1869 Intian Porpandarissa hinduperheeseen. 19-vuotiaana Gandhi muutti synnyinmaastaan Isoon-Britanniaan Lontooseen opiskelemaan lakia, mutta palasi opintojensa jälkeen Intiaan.

Hän työskenteli hetken Bombayssa (nykyisin Mumbai) mutta päätyi sitten lakimieheksi Etelä-Afrikkaan, jossa hän piti intialaissiirtolaisten puolia yli 20 vuoden ajan. Etelä-Afrikassa Gandhi joutui itsekin syrjinnän ja hyökkäysten kohteeksi, mikä sai hänet lopulta luomaan passiivisen vastarinnan konseptin.

Gandhi palasi kotimaahansa vuonna 1914 ja keskittyi kehittämään passiivisen tai väkivallattoman vastarinnan Satyagraha-liikkeestään järjestäytyneempää. Gandhi muun muassa järjesti vuonna 1919 sen nimissä brittihallinnolle erityisoikeuksia antanutta Rowatt-lakia vastustavan kampanjan.

Vuoteen 1920 mennessä Gandhista oli tullut Intian itsenäisyysliikkeen näkyvin hahmo ja kunnioitettu henkilö seuraajiensa keskuudessa. Mahatma-nimi on peräisin hänen tukijoiltaan – se tarkoittaa suurta sielua.

Vuonna 1922 brittiviranomaiset tuomitsivat Gandhin kuuden vuoden vankeuteen. Terveydellisistä syistä hän kuitenkin vapautui etuajassa. Gandhi pidättäytyi vuosien ajan osallistumasta politiikkaan aktiivisesti mutta käynnisti vuonna 1930 uuden kampanjan vastustamaan siirtomaahallinnon köyhien asemaa heikentävää suolaverotusta. Jälleen hän tuli pidätetyksi.

Elämänsä aikana Gandhi ajoi asiaansa ja arvojansa pitämällä puheita, järjestämällä marsseja ja ryhtymällä nälkälakkoon lukuisia kertoja. Gandhi kieltäytyi väkivallasta kaikissa tapauksissa. Sen sijaan hänen tavoitteensa oli vaikuttaa ihmisten mieliin ja sydämiin. Vaikka Gandhi itse oli hindu, hän oli tutustunut myös muihin uskontoihin ja pyrki ymmärtämään niitä.

Iso-Britannia myönsi Intialle itsenäisyyden vuonna 1947 mutta jakoi maan hinduenemmistöiseksi Intiaksi ja muslimienemmistöiseksi Pakistaniksi. Gandhi vastusti tätä voimakkaasti mutta myöntyi siihen toivoen, että hindujen ja muslimien välille syntyisi itsenäisyyden myötä rauha.

Kauan Gandhi ei ehtinyt nauttia maansa uudesta vaiheesta. 30. tammikuuta 1948 hindufanaatikko Nathuram Godse ampui hänet. Godse ei hyväksynyt sitä, kuinka suvaitsevainen Gandhi oli muslimeja kohtaan.

Gandhin perintö näkyy Intiassa yhä, ja hänen opetuksensa ovat inspiroineet ihmisiä ympäri maailman.

Lue myös:

    Uusimmat