Mainos

G20 ehdottaa pankkien bonuksien hillitsemistä

G20-maiden talousministerit ovat päässeet yksimielisyyteen pankkiirien bonuksia koskevassa kiistassa.

Lontoossa kokoontuneet johtavien talousmaiden ministerit hyväksyisivät palkitsemisen pitkällä aikavälillä ja ehdottavat päätöslauselmassaan bonuksille rajoituksia.

- Bonuskulttuurin on loputtava, ja asiasta on päätettävä Pittsburghin kokouksessa syyskuussa, sanoi Ranskan talousministeri Christine Lagarde. Hän viittasi G20-johtajien tapaamiseen, joka pidetään Yhdysvalloissa 24-25. syyskuuta.

Lagarde tähdensi, että pankkiirien bonukset ovat sekä vaarallisia,sopimattomia että kyynisiä.

Yhdysvallat ja Britannia ovat olleet haluttomia jyrkkiin toimiin pankkiirien bonuksien leikkaamiseksi. Niiden on arvioitu haluavan suojella talouden keskuksiaan, Lontoon Cityä ja New Yorkin Wall Streetia.

G20-ryhmä vakuutti lauantaina jatkavansa talouden elvytystoimia kunnes maailmanlaajuinen lama on ohitettu. Lontooseen kokoontuneet G20:n valtiovarainministerit muistuttivat samalla, ettei talouskriisi ole vielä suinkaan ohi.

Katainen: Ylilöperöt pankkien bonukset kuriin

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi iltapäivällä pitävänsä pettymyksenä sitä, jos G20 maat eivät saa aikaan sopimusta pankkiirien bonusjärjestelmän rajoittamisesta.

- EU.n valtiovarainministerit päättivät tällä viikolla, että EU:n yksi keskeinen tavoite on, että maailmanlaajuisesti pystytään sopimaan ylilöperöiden bonusohjelmien suitsimisesta. Tulospalkkiot on hyvä järjestelmä, mutta se ei saa houkutella turhaan ja liian suureen tai liian lyhytaikaiseen riskin ottoon.

Katainen sanoo, että EU:n ministerit ovat yhtä mieltä siitä, että tulospalkkiot tulisi jaksottaa pitemmälle ajalle. Kataisen mielestä on ratkaistava myös se, mitä tehdään liian suurille pankeille.

- Jos suuret pankit kaatuvat, ne aiheuttavat tämän kaltaisen talouskriisin. Ja toisaalta ne ovat liian suuria valtion pelastettaviksi. Toivon mukaan G20-kokous pystyy ratkaisemaan sen, että liian suurille pankeille asetetaan suuremmat vakavaraisuusvaatimukset.

(MTV3-Reuters-BBC-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.