Frendit-tähti Matthew Perry avautuu riippuvuudesta kirjassaan – ollut 15 kertaa vieroituksessa ja 14 kertaa mahaleikkauksessa

Matthew Perry kaupittelee ökylukaaliaan – tällainen on näyttelijän Los Angelesin koti 0:38
Tällainen oli Matthew Perryn Los Angelesin ökylukaali, jota hän aikoinaan kaupitteli.

Frendit-tähti Matthew Perry kertoo muistelmateoksessaan hyvin avoimesti elämänsä vaikeista ja jopa hengenvaarallisista hetkistä.

Rakastetun Frendit-sarjan tähti ja näyttelijä Matthew Perry, 53, avautuu 1. marraskuuta ilmestyvässä Friends, Lovers and the Big Terrible Thing -muistelmakirjassaan riippuvuudestaan.

– Halusin jakaa tarinani, kun olen jälleen turvassa pimeältä puolelta. Halusin odottaa, että olen turvassa raittiina ja kaukana alkoholismista ja riippuvuudesta kirjoittaakseni sen ylös. Pääasia oli, että olin aika varma, että se auttaisi ihmisiä, Perry kertoi haastattelussaan People-lehdelle.

Perry avaa muistelmansa paljastamalla, että hän melkein kuoli muutama vuosi sitten 49-vuotiaana. Näyttelijä myönsi tuolloin julkisesti kärsineensä ruoansulatuskanavan tulehduksesta, ja hän oli itse asiassa taistellut viikkoja henkensä puolesta sen jälkeen, kun hänen paksusuolensa puhkesi opioidien liikakäytöstä. Hän vietti 2 viikkoa koomassa ja 5 kuukautta sairaalassa ja joutui käyttämään avannetta yhdeksän kuukauden ajan.

Kun hänet otettiin ensimmäisen kerran sairaalaan, lääkärit kertoivat hänen perheelleen, että hänellä oli 2 prosentin mahdollisuus elää.

– Minut kytkettiin ECMO-koneseen, joka hengittää sydämesi ja keuhkojesi puolesta. Sitä kutsutaan Ave Mariaksi. Siitä ei selviä kukaan, Perry kertoi.

Kun Perry näytettiin ensimmäisen kerran Frendit-sarjassa Chandler Bingin roolissa 24-vuotiaana, hänen alkoholiriippuvuutensa oli juuri alkanut nousta pintaan.

– Pystyin tavallaan hallitsemaan sen. Mutta 34-vuotiaana olin todella juurtunut moniin ongelmiin. Mutta oli vuosia, jolloin olin raittiina tuona aikana. Kausi 9 oli vuosi, jolloin olin raittiina koko sen ajan. Ja arvaa, mikä kausi minut valittiin parhaaksi näyttelijäksi? Sen pitäisi kertoa minulle jotain, Perry kertoi.

Yhdessä pelottavassa vaiheessa Perry otti 55 Vicodinia päivässä ja painoi alle 60 kiloa.

– En tiennyt, miten lopettaa. Jos poliisi olisi tullut luokseni ja sanonut: "Jos juot tänä iltana, viemme sinut vankilaan", olisin aloittanut pakkaamisen. En voinut lopettaa, koska sairaus ja riippuvuus ovat eteneviä. Joten se pahenee ja pahenee, kun vanhenet, Perry kertoi.

"Olen nyt melko terve"

Perry on rehellinen pahenemisvaiheistaan ja kertoo, että on käynyt vieroituksessa 15 kertaa vuosien aikana ja että hänelle on tehty 14 vatsaleikkausta.

– Olen nyt melko terve, Perry kertoi.

Vaikka hän ei halua paljastaa, kuinka kauan hän on tällä hetkellä ollut raittiina, hän laskee silti jokaisen päivän.

– Se on tärkeää, mutta jos menetät raittiutesi, se ei tarkoita, että menetät kaiken sen ajan ja oppimisen. Raitis päivämääräsi muuttuu, mutta se on ainoa asia, joka muuttuu. Tiedät kaiken, mitä tiesit ennen, ja niin kauan kuin pystyt taistelemaan takaisin kuolematta, opit paljon, Perry kertoi.

Terapeutti on auttanut Perryä pysymään irti lääkkeidenkäytöstä.

– Hän sanoi, että kun seuraavan kerran ajattelen Oxycontinin ottamista, niin ajattelen vain avanteen käyttöä loppuelämäni ajan. Ja pieni ikkuna avautui ja minä ryömin sen läpi, enkä halua enää Oxycontinia. Perry kertoi.

Nyt Perry on päättäväisempi kuin koskaan ja yrittää auttaa muita, jotka ovat kamppailleet riippuvuuden kanssa.

– 5 ihmistä laitettiin ECMO-koneeseen sinä yönä, ja muut neljä kuolivat, ja minä selvisin. Joten suuri kysymys on, miksi? Miksi minä olin se? Siihen täytyy olla jokin syy, Perry pohti.

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat