Frankfurtissa esillä uutta valoteknologiaa

Audi on viime vuodet kehittänyt uusia Matrix OLED –valoja, joilla saadaan synnytettyä aikaisempaa homogeenisempi valaistus. Lisäksi tekniikka avaa uusia mahdollisuuksia muotoiluun.

Lyhenne OLED tulee sanoista ”organic light emitting diode” eli luonnollisesti säteilevät valodiodit. Teknisessä toteutuksessa on eroa jo moniin autoihin saataviin LED-valoihin, jotka on toteutettu puolijohdekiteillä. OLED-teknologialla toteutetuissa valoissa jokaisessa OLED-yksikössä on kaksi elektrodia, jotka sisältävät lukuisia ohuita orgaanisia puolijohdemateriaaleja.

Valo syntyy matalalla 3-4 voltin tasavirtajännitteellä ja valoja voidaan himmentää portaattomasti. OLED-yksiköt ovat litteitä valonlähteitä, eivätkä ne tarvitse heijastinpintoja tai vastaavia optisia komponentteja. Valon väri määräytyy valonlähteen molekyylirakenteella ja OLED-valoilla voidaan tuottaa erilaisia värejä. Muotuiluun tulee uusia mahdollisuuksia, kun nykyisin OLED-valoissa käytössä olevat lasiarkut korvautuvat kolmiulotteisilla muovista valmistetuilla komponenteilla.

Audi esittelee Matrix OLED –valot konseptiautossa Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat