Frakki kielletty, naisille housut! Mitä itsenäisyyspäivän uusi pukukoodi tarkoittaa?

Tämän vuoden itsenäisyyspäiväjuhlien pukukoodi tarjoaa naisille mahdollisuuden hiukan kokeilevampaan pukeutumiseen kuin aikaisempina vuosina.

Itsenäisyyspäivän juhlia vietetään tänä vuonna hiukan erilaisissa merkeissä, kun pukukoodi on tumma puku ja tapahtumapaikka Tampere-talo. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan viralliset pukukoodit seuraavat aina miehen pukua, ja niitä on neljä: arkipuku, tumma puku, iltapuku ja juhlapuku. Näin ollen esimerkiksi cocktail-asu ei ole virallinen pukukoodi.

– Kaikki maailman kutsukorttikieli on miehen kieltä. Se ei tarkoita, että mies olisi tumpelo eikä osaisi pukeutua, vaan miesten kieli on yksinkertaisempaa ja selkeämpää. Muutenhan kutsuissa lukisi o-aukkoa, vekkihametta ja vaikka mitä, Suonperä selventää.

– Vaikka kutsussa käytetään sanaa cocktail-asu, niin se ei ole virallinen pukukoodi. Yleensä cocktail-asu tarkoittaa kuitenkin polvipituutta. Aika monella naisella se on pikkumusta, joita tullaan varmasti näkemään myös tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlissa, hän jatkaa.

Tumma puku on etikettinä huomaavainen vaihtoehto

Tumma puku on oikea etiketti erilaisille merkkipäiville. Se on sellaisia tilaisuuksia varten, jotka poikkeavat hiukan arjesta. Esimerkkejä ovat esimerkiksi kunniapäivätilaisuus, avajaiset tai konsertti, kuten tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlissa.

– Tumman puvun kanssa ei puhuta mitään smokista tai frakista, vaan yksinkertaisesti sanat tumma puku. Tällöin naisella pitkä puku on hiukan hienompi vaihtoehto, mutta ketään ei varmastikaan käännytetä Tampere-talolta pois, jos hänellä on yllään pitkä puku, Suonperä sanoo.

Varsinaisesti tumma puku -koodi suosii naisilla polvipituutta, vierailuasua tai vierailupukua tai ohuemmasta, juhlavammasta materiaalista tehtyä jakkupukua tai polvimittaista leninkiä. Koodi sallii naisilta myös elegantin housuasun. Elegantti-sana selventää sen, ettei housuasu voi olla sellainen, jota käytetään myös töissä, vaan puvun täytyy olla tavallista hienompi materiaalivalinnaltaan.

– Naisten olisi kuitenkin hyvä muistaa, että pukukoodi tumma puku ei koskaan kiellä naiselta värejä. Se ei edellytä, että daamillakin on yllään pikku musta. Tumma puku on siinä mielessä hyvin mukava ja huomaavainen pukukoodi naiselle, että se sallii naiselle niin paljon ja nimenomaan sallii kaikki mahdolliset värit, Suonperä sanoo.

Mitä vieraiden yllä nähdään?

Tyylikonsultti Leena Sarvi on samoilla linjoilla Kaarina Suonperän kanssa.

– Pukukoodi tumma puku sallii naisten pukeutumisessa mahdollisuudet ihan mihin vaan. Eli nyt voidaan valita joko pitkää pukua, lyhyempää pukua tai juhlavampaa housupukua, Sarvi sanoo.

– Itsenäisyyspäivän vastaanotolla tullaan tänä vuonna näkemään varmasti hyvinkin kirjava otanta, eli pitkiä pukuja ja niin sanottua cocktail-puvun pituutta eli noin polveen tai juuri polven alle ulottuvaa pituutta. Uskoisin, että muutama juhlava housupukukin nähdään. Naisten pukeutumisen kirjo tulee olemaan hyvin paljon monimuotoisempi kuin mitä se olisi ollut perinteisissä linnan juhlissa, Sarvi päättää.

Sekä tyylikonsultti että tapakouluttaja ovat innostuneita tämän vuoden pukukoodista, ja toteavat sen sopivan konserttiin erinomaisesti.


Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja