Mainos

Foxconn lopettaa Hollolan-tehtaan

Foxconn lopettaa tehtaansa Hollolassa. Lähes 300 ihmistä irtisanotaan, ja noin 300 määräaikaisen työsuhteet loppuvat syksyn mittaan.

Matkapuhelinten muoviosia valmistava Foxconn lopettaa asteittain toiminnan Hollolan-tehtaalla, ja koko valmistustoiminta keskitetään Lahteen.

Samalla 290 ihmistä irtisanotaan. Heistä työntekijöitä on 245 ja toimihenkilöitä 45. Toimet toteutetaan vuoden loppuun mennessä.

Tiedossa on lisäksi, että noin 300 määräaikaisen työsuhteet loppuvat syksyn mittaan.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Timo Harjun mukaan ratkaisut lisäävät merkittävästi tulevaisuuden toimintaedellytyksiä. Yhtiö kertoi tiedotteessaan valmistavansa jatkossa teknologisesti vaativia puhelinohjelmia, joissa sarjat ovat nykyistä pienempiä.

Samalla Foxconn pyrkii sopeutumaan asiakkaitten muuttuviin tarpeisiin. Vielä alkukesästä Foxconnilla oli Lahdessa ja Hollolassa noin 1200 työntekijää.

Hollolan-tehtaalla mielialat apeita

Hollolan-tehtaan pääluottamusmies Jari Pyykkö kuva mielialoja Foxconnilla apeiksi. Hän valittaa työnantajan niukkaa informaatiota, jonka takia hänkään ei vielä tiistaina tiennyt, paljonko irtisanomisista kohdistuu Hollolaan ja paljonko Lahteen.

-Monille koituu vielä nukkumattomia öitä, ennen kuin kaikki irtisanomislaput on ehditty jakaa, arveli pääluottamusmies. Hänen mukaansa irtisanomisperusteista ei ole neuvoteltu, vaan työnantaja saneli ehdot yt-neuvotteluissa.

Pyykkö pitää arveluttavina yritysjohdon puheita määräaikaisen ja vuokraväen käyttämisestä jatkossakin.

-Sen ei pitäisi lain mukaan olla vuoteen edes mahdollista, sillä olemme sopineet 12 kuukauden takaisinottovelvollisuudesta. Sinä aikana Foxconnin pitää kysyä aina ensimmäiseksi työvoimatoimistolta, löytyisikö työttömien joukosta entistä omaa väkeä.

Kemianliitto: Kylmää työnantajalinjaa

Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu (sd.) arvostelee Foxconnin jatkavan päätöksillään määrätietoisesti kylmää työnantajalinjaa. Neuvotteluissa yrityksellä ei ollut valmiutta minkäänlaiseen tukipakettiin irtisanottaville.

Vallittu harmittelee kannanotossaan alihankintateollisuudessa ratkaisujen olevan käytännössä päävalmistajan käsissä. Suomessa kännyköiden sopimusvalmistajat tanssivat Nokian pillin mukaan.

Vallittu pitää tätä kansantaloudenkin kannalta kestämättömänä. Tutkimus- ja tuotekehitysrahoja jaettaessa olisi painotettava tuotantorakenteen monipuolistamista. Myös yritysten olisi sijoitettava tuotannon monipuolistamiseen.

-Nyt näyttää siltä, että yritykset tahkoavat hetken rahaa ja nostavat sitten kytkintä. Heikoimmalle tässä pelissä jää työntekijä.

Foxconnin työntekijöistä valtaosa on ollut yrityksen palveluksessa niin lyhyen ajan, ettei irtisanottujen tueksi sovittu muutosturva auta heitä, Vallittu muistuttaa.

Kemianliiton tietämän mukaan yhtiö harkitsee Euroopan pääkonttorinsa siirtoa Suomesta Unkariin. Lisäksi se on investoimassa Ukrainaan.

Kemianliitolla on keväisen lakon jäljiltä vireillä useita riita-asioita yhtiön kanssa. Liitto aikoo seurata tarkkaan, ettei irtisanottavia valittaessa kohdella lakossa olleita muita huonommin.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 23.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.