Fortum voitti uusiutuvan energian huutokilvassa Venäjällä – maa tarjoaa sähkölle kovan takuuhinnan

Fortum on voittanut Venäjän uusiutuvan energian huutokaupassa sekä aurinko että tuulivoimalakilpailun. Venäläisten takaama sähkön takuuhinta voi ällistyttää suomalaiset.

Fortum on voittanut Venäjän valtion uusiutuvan energian huutokaupassa oikeuden rakentaa 110 megawattia (MW) takuuhintaista aurinkovoimakapasiteettia.

Voimalaitokset otetaan käyttöön vuosien 2021–2022 aikana, ja niille myönnetty takuuhinta vastaa Fortumin mukaan noin 150 euroa megawattituntia kohden 15 vuoden ajan.

Samassa huutokaupassa Fortumin ja Rusnanon sijoitusrahasto, josta Fortumin osuus on puolet, voitti oikeuden rakentaa 823 megawattia takuuhintaista tuulivoimakapasiteettia.

Tuulivoimalat otetaan käyttöön vuosien 2019–2023 aikana, ja niille myönnetty takuuhinta vastaa noin 60–90 euroa megawattituntia kohden 15 vuoden ajan.

Viime kesänä Fortumin ja Rusnanon sijoitusrahasto voitti oikeuden rakentaa vuoteen 2022 mennessä 1 000 megawattia tuulivoimaa, mistä 50 megawattia on tällä hetkellä rakenteilla.

Houkuttava bisnes

Venäjän takaama sähkön takuuhinta niin aurinkosähkölle kuin tuulisähkölle on ylitsepursuava. Suomessa on jo vuosia sekä kiukuteltu että riidelty tuulivoiman 83,50 euron takuuhinnasta megawattitunnilta ja nyt osa tuulivoimayhtiöistä ilmoittaa, että ne pystyvät rakentamaan tuulivoimaloita markkinahintaan.

Fortumin muklaan jokainen yllä olevaan rakennusoikeuteen liittyvä investointi päätetään tapauskohtaisesti.

Fortumin strategiana on kasvaa tuuli- ja aurinkovoimassa gigawatti-kokoluokkaan. Tavoitteena on tehdä yhtiön teknologiseen osaamiseen ja tietotaitoon perustuvia valikoituja investointeja uusiutuvaan energiaan.

Fortumin 362 megawatin tuuli- ja aurinkovoimakapasiteetista 70 megawattia sijaitsee nyt Venäjällä. Sähköntuotannosta 35 megawattia tuulivoimaa sijaitsee Ulyanovskissa ja 35 megawattia aurinkovoimaa Orenburgin alueella sekä Bashkortostanissa, jotka kumpikin sijaitsevat lähellä Kazakstanin rajaa.

Fortumin valitsemat aurinkovoimaloiden sijaintipaikat ovat erinomaiset. Kun esimerkiksi vuositasolla aurinkoenergian määrä per neliömetri on Keski-Suomessa noin 900 kilowattituntia ja esimerkiksi Lissabonissa noin 1700 kilowattituntia, niin Kazakstanin lähellä aurinkoenergian määrä vaihtelee 1 600–1 800 kilowattitunnissa per neliömetri.

Lue myös:

    Uusimmat