Fortum sai Venäjältä ehdollisen hyväksynnän Uniperin enemmistön hankinnalle

Energiayhtiö Fortum ilmoittaa saaneensa Venäjän ulkomaisia investointeja valvovalta komissiolta ehdollisen hyväksynnän saksalaisen Uniperin osake-enemmistön hankinnalle.

Venäjän kilpailuviranomaisen johtaja Igor Artemjev kertoi asiasta venäläiselle medialle aiemmin torstaina. Fortumin mukaan virallista tietoa ei ole kuitenkaan vielä saatu.

Fortum arvioi, että kilpailuviranomainen kertoo päätöksen yksityiskohdat ja olennaiset ehdot noin kymmenen päivän kuluessa.

Venäjän hyväksynnän jälkeen puuttuu vielä Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten siunaus, mutta siinä ei odoteta olevan vaikeuksia.

Juomaveden puhtauden valvonta pisti kapulat rattaisiin

Uniperin enemmistön hankinta on edennyt verkkaisesti, koska saksalaisyhtiö on harannut kaikin voimin Fortumin ostohanketta vastaan. Fortum ilmoitti lokakuussa nostavansa omistusosuuutensa 70,5 prosenttiin ostamalla kahden vähemmistöomistajan osuudet. Samalla Fortum ilmoitti edellyttävänsä, että sen edustusta Uniperin hallintoneuvostossa muutetaan vastaamaan sen omistusosuutta.

Aiemmin Fortum ei ole voinut kasvattaa osuuttaan yli 50 prosentin. Syynä on ollut Venäjän lainsäädäntö. Uniperin tytäryhtiö Uniprolla on yhdellä venäläisellä voimalaitoksella juomaveden puhtauden valvontaan liittyvä lisenssi. Venäjällä tällainen toiminta ei saa olla ulkomaisen valtionyhtiön hallussa.

Tilanteesta ei päästy puusta pitemmälle, eikä Uniperin ja Fortumin välille saatu aikaan toimivaa keskusteluyhteyttä tai yhteistä näkemystä strategiasta.

Solmu alkoi avautua, kun Fortum kävi keskusteluja asiasta Venäjän viranomaisten kanssa. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark lobbasi asiaa eteenpäin muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat