Fortumin Uniper-ostos on yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista yrityskaupoista – ennätys yhä Nokian hallussa

Energiajätti Fortum osti Uniperia 2,3 miljardilla – näin toimitusjohtaja kommentoi yhtä Suomen suurinta yrityskauppaa 3:31

Energiayhtiö Fortumin Uniper-investoinnin arvo nousee noin 6,2 miljardiin euroon tänään julkistetulla kaupalla.

Fortumin omistusosuus Uniperista on 70,5 prosenttia, kun yhtiö hankkii Elliottin ja Knight Vinken omistukset noin 2,3 miljardilla eurolla. Ennen tätä kauppa Fortum omisti Uniperista 49,9 prosenttia.

Venäjälle Fortum teki suurkaupan kymmenisen vuotta sitten. Sen hinta nousi kaikkine velvoitteineen noin neljään miljardiin euroon.

Yksi suurimmista yrityskaupoista

Yli 6 miljardin euron Uniper-kauppa on yksi Suomen taloushistorian suurimmista yrityskaupoista.

Suurin yrityskauppa nähtiin vuonna 2015, jolloin verkkoyhtiö Nokia osti ranskalaisen Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

Nokia on ollut mukana myös muissa isoissa järjestelyissä. Nokia osti voimiensa päivinä vuonna 2007 amerikkalaisen navigointiohjelmistojen valmistajan Navteqin 5,7 miljardilla eurolla.

Suuria kauppoja ennenkin

Kuusi vuotta myöhemmin tunnelmat Espoon Keilaniemessä olivat muuttuneet jo täysin ja Microsoft osti Nokian matkapuhelintoiminnot 5,4 miljardilla.

Suuret yritysjärjestelyt ovat tuttuja myös Fortumille. Vuonna 2015 Fortum myi Ruotsin sähkönsiirtoliiketoimintansa 6,6 miljardilla eurolla.

Takavuosilta tunnetuimpia yrityskauppoja on Stora Enson epäonniset Amerikan ostokset, kun yhtiö osti Consolidated Paperin huonolla ajoituksella vuonna 2000 ja suurella summalla 4,9 miljardilla.

Energiayhtiö Fortum saa vihdoin havittelemansa määräysvallan saksalaisesta energiayhtiö Uniperista 1:49

Lue myös:

    Uusimmat