Forssa nosti Suomen ongelmat maailmankartalle – hoivakotiskandaali siirtää politiikan Suomessa vasemmalle, ennakoi kansainvälinen uutistoimisto

Brittiläisen uutistoimisto Reutersin toimittaja vieraili Forssassa tutustumassa suomalaiseen vanhustenhoitoon. Jutussa huomioitiin SDP:n selvä johtoasema gallupeissa.

– Skandaali vanhustenhoidon laadusta ajaa Suomen ikääntyvää äänestäjäkuntaa vasemmalle, juttu alkaa.

Valvira on puuttunut alkuvuoden aikana useiden yksityisten hoivakotien toimintaan laiminlyöntien takia. Esimerkiksi Attendo kertoi sen hoivakoteihin kohdistuneen yli 150 tarkastusta kahden kuukauden aikana.

Forssa toimii esimerkkinä koko Suomen ongelmasta

Reuters tutustui vanhustenhoitoon Forssassa, koska kaupunki käy hyvästä esimerkistä Suomen suurimmasta haasteesta: väestö ikääntyy, mutta nuoria, työssäkäyviä veronmaksajia ei ole tarpeeksi kattamaan julkisten palvelujen kuluja.

– Suomessa on sillä tavalla erilainen tilanne kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, että me hyvinvointiyhteiskuntana voimakkaasti luotetaan, että julkinen sektori vastaa hoidon tarpeisiin, Forssan seudun kuntayhtymän vanhuspalveluiden johtaja Annukka Kuismin selittää Suomen tilannetta Reutersille.

– Ne eivät ole pääsääntöisesti omaiset ja läheiset, jotka sen avun tarpeen tyydyttävät, hän jatkaa.

SDP pääministeripuolue edellisen kerran vuonna 2003

Reutersin toimittaja jatkaa, että kohut ovat nostaneet SDP:n kyselyiden kärkeen, koska puolue on luvannut hillitä julkisten palveluiden yksityistämistä ja nostaa eläkkeitä.

– Tämä skandaali voi auttaa vasemmistopuolueita palaamaan valtaan yli 20 oppositiovuoden jälkeen, toimittaja kertoo.

SDP oli kyllä mukana kokoomuksen Jyrki Kataisen "sixpack"-hallituksessa 2011–2014 ja pysyi seuraavaan vuoteen asti Alexander Stubbin hallituksessa. 

SDP oli pääministeripuolueen asemassa kuitenkin edellisen kerran vuonna 2003. Paavo Lipponen toimi Suomen pääministerinä vuosina 1995–2003.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtaavat MTV:n suuressa vaalitentissä MTV3-kanavalla kello 20. Suorassa lähetyksessä puheenjohtajia tenttaavat Jan Andersson ja Jaakko Loikkanen.

Lue myös:

    Uusimmat