Mainos

Flunssa jyllää nyt työpaikoilla – kolea sää vaikuttanut

Tänä kesänä flunssaa on ollut liikkeellä tavallista enemmän.

Kesällä hakeudutaan lääkäriin perinteisesti kesähaavereiden – esimerkiksi auringonottoon liittyvien tapaturmien tai pienien onnettomuuksien – takia. Tänä kesänä lääkärin vastaanotolle on kuitenkin menty useammin flunssan oireiden vuoksi.

– Sellaista tendenssiä on ollut havaittavissa, että näitä hengitystie-infektioita on ollut havaittavissa enemmän kuin sellaisena lämpimänä kesänä, Terveystalon yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Vuorela sanoo.

Hänen mukaansa pitkin kesää on ollut kuumepotilaita sekä poskinontelontulehdusta ja pitkittyttä flunssaa potevia.

– Ei mitään erityisiä keuhkokuumeita tai sellaisia, mutta ikäviä ja kurjia hengitystietulehduksia on ollut kesän aikana.

Vuorela arvelee, että yksi syy flunssapotilaisiin on kolea sää. Vilustuminen laskee vastustuskykyä.

– Ihmiset olettavat, että kalenterin mukaan on kesä ja ollaan vilustuttu. 

Myös vyöruusua ollut enemmän

Diacorin keskustan vastaanoton vastaava lääkäri Tuula Korpela kertoo, että yleensä ennen juhannusta on tullut flunssapiikki, mutta tänä kesänä piikki on tullut hieman myöhemmin, noin muutama viikko sitten. Hänen mukaansa yli puolet Diacorin lääkäreistä on huomannut, että flunssapotilaita on ollut tavallista enemmän.

– Myös sellaista huomiota lääkärimme ovat tehneet, että vyöruusupotilaita on ollut enemmän. Jonkun verran myös ollut borrelioosia, eli ihmiset ovat kuitenkin viihtyneet ulkona, Korpela sanoo.

Hänen mukaansa lämpimän ilman vuoksi verenpaineen kanssa kamppailevia vanhuksia ei vastaanotoilla ole kovin paljoa näkynyt. 

Kyseessä ei flunssa-aalto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virustutkimuspäällikkö Jaana Pirhonen sanoo, että kyseessä ei ole mikään suurempi flunssa-aalto, vaan tapaukset ovat yksittäisiä. Hänen mukaan syy voi esimerkiksi olla siinä, että huonon sään takia ihmiset kokoontuvat enemmän joukoissa.

– Ollaan sisätilaoissa ja ne, mitä täällä normaalistikin voi pyöriä flunssaa aiheuttavia viruksia ja jotain poskiontelotulehduksia aiheuttavia bakteereja saattaa levitä. Mutta ei tämä mitenkään poikkeuksellinen kesä ole, Pirhonen sanoo.

Tanja Vuorela muistuttaa, että kesäflunssa taltuttamiseksi tulee levätä ja juoda paljon nesteitä. 

– Ja jos ääni on kovin käheä ja on viitteitä kurkkutulehduksesta, ei kannata hirveästi puhua tai varsinkaan kuiskata, koska se rasittaa.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.