Florida on maksanut kahdessa viikossa jo yli miljoonan dollarin lunnaat hakkereille – pakottivat kaupungit käyttämään paperia ja kirjoituskoneita

Floridalainen kaupunki maksoi hakkereille 500 000 dollarin lunnaat kiristyshyökkäyksen takia. Tapaus on jo toinen kahden viikon sisällä, BBC raportoi

Lake Cityn kaupunki joutui kaksi viikkoa kestäneen kiristyshyökkäyksen kohteeksi. IT-tuki sulki tietokoneet muutamassa minuutissa hyökkäyksen havaittuaan, mutta oli jo liian myöhäistä.

Kaupungin työntekijät lukittiin ulos heidän sähköposteistaan, eivätkä kansalaiset pystyneet tekemään julkisten laitosten maksuja verkossa. 

Kaupungin vakuutusyhtiö otti yhteyttä kiristäjiin ja neuvotteli 42 bitcoinin, eli noin 500 000 dollarin maksusopimuksen. Viranomaisten mielestä se oli tehokkain tapa saada tietokoneiden käyttöoikeus takaisin. 

Vakuutus kattaa suurimman osan vahingoista, mutta noin 10 000 dollaria tulee veronmaksajien taskusta. 

Myös toinen floridalainen kaupunki Riviera Beach maksoi hiljattain hakkereille 600 000 dollarin lunnaat, koska haittaohjelma esti kaupungin työntekijöitä pääsemästä käsiksi tärkeisiin tiedostoihin.

Paluu paperiin ja kynään

Kiristyshyökkäykset ovat kasvattaneet suosiotaan kyberrikollisten keskuudessa. 

Riviera Beachin kaupungin työntekijät joutuivat turvautumaan paperiin ja kynään, ja eräässä alaskalaisessa kylässä turvauduttiin kirjoituskoneisiin samankaltaisen hyökkäyksen aikana viime vuonna. 

Hyökkäyksiä on ollut lukuisissa kaupungeissa Yhdysvalloissa. 

Kyberturvallisuuden asiantuntijoiden mielestä lunnaita ei pitäisi maksaa, koska tietojen takaisinsaamisesta ei ole takeita. Toisaalta tietoverkkojen uusiminenkin on erittäin kallista. 

Asiantuntijat ovat kehottaneet kouluttamaan kaupunkien työntekijöitä paremmin jokapäiväisessä tietoturvassa, mikä auttaa myös suojautumaan ulkopuolisilta hyökkäyksiltä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja