Kyberhyökkäys lamautti kaikki verkkopalvelut suositussa turistikohteessa – viranomaiset turvautuneet vanhaan kunnon faksiin

Kyberturvallisuus on kaikkien vastuulla 9:17
Kyberturvallisuus on kaikkien vastuulla, sanoo kyberturvallisuuden professori Martti Lehto.

Kyberhyökkäyksen tekijää ei vielä tiedetä. 

Etelä-Italiassa sijaitseva Palermon kaupunki joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi perjantaina 3. kesäkuuta. Iskulla on ollut valtavat seuraukset 1,3 miljoonan asukkaan kaupungille ja siellä vieraileville turisteille, kirjoittaa Bleeping Computer .

Palermossa vierailee noin 2,3 miljoonaa turistia vuosittain ja se on Italian viidenneksi väkirikkain kaupunki. It-osaajat ovat yrittäneet palauttaa järjestelmiä iskun jälkeen, mutta vielä maanantaina 6. kesäkuuta kaikki julkiset digipalvelut, verkkosivut ja -portaalit olivat poissa käytöstä.

Paikallisen lehdistön mukaan kyberisku vaikuttaa myös valvontakameroiden ja poliisilaitoksen toimintaan. Digijärjestelmien ollessa poissa käytöstä kansalaiset ja viranomaiset ovat hypänneet takaisin analogiseen aikaan. Esimerkiksi toimistoissa on jouduttu turvautumaan faksin käyttöön.

Tilanne on vaikea myös turisteille. Kaupungissa vierailevat matkailijat eivät esimerkiksi pääse käsiksi verkossa varattuihin museo- tai teatterilippuihin. Edes liikuntapaikkojen varausten vahvistaminen verkossa ei onnistu.

Kyberiskun tekijä on toistaiseksi hämärän peitossa. Venäjämielinen hakkeriryhmä Killnet on aikaisemmin lähettänyt uhkauksia Italialle, mutta ryhmä tehtailee lähinnä palvelunestohyökkäyksiä Ukrainaa tukeviin maihin. Palermon kyberiskut muistuttavat enemmän kiristyshyökkäystä.

Kaupunginvaltuutettu Paolo Petralia Camassan mukaan kaikki it-järjestelmät on suljettu varotoimenpiteenä ja eristetty kaupungin verkosta. Tämä on tyypillinen toimintatapa kiristyshyökkäysten sattuessa, jolla pyritään estämään haittaohjelman leviämistä.

Lue myös:

    Uusimmat