Yhdysvalloissa astui voimaan jälleen uudessa osavaltiossa tiukka aborttilaki

Kentuckyn viimeinen aborttiklinikka 8:30
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen seurasi aborttiklinikan tapahtumia Kentuckyssa, jossa jotkut pelkäävät jo sanoa sanaa "abortti" puhelimessa.

Abortit ovat kiellettyjä hedelmöittymisestä lähtien muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Yhdysvalloissa Pohjois-Dakotan osavaltiossa on astunut voimaan uusi tiukka aborttilaki. Osavaltion republikaanikuvernööri Doug Burgum vahvisti lain paikallista aikaa maanantaina.

Lain mukaan lähes kaikki abortit ovat kiellettyjä hedelmöittymisestä lähtien muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Abortti on sallittu esimerkiksi silloin, jos raskaus aiheuttaa vakavaa vaaraa raskaana olevalle. Poikkeuksena ovat myös raiskauksen tai insestin aiheuttamat raskaudet mutta vain enintään kuudenteen raskausviikkoon asti. Näin aikaisessa vaiheessa monet eivät vielä tiedä olevansa raskaana.

Burgumin mukaan heti voimaan astuva uusi laki vahvistaa konservatiivienemmistöisen Pohjois-Dakotan olevan niin sanottu pro-life-osavaltio. Termillä pro-life viitataan syntymättömän lapsen oikeuksia korostavaan liikkeeseen. Termiä käytetään abortin vastustajista puhuttaessa sekä vastakohtana aborttioikeutta sekä naisen omaa kehoaan koskevaa itsemääräämisoikeutta puolustavalle pro-choice-liikkeelle.

Kyseessä on yksi tiukimmista aborttikielloista, mitä Yhdysvalloissa on astunut voimaan viime kesän jälkeen.

Viime kesänä maan korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen päätöksen vuodelta 1973. Tämän jälkeen toistakymmentä osavaltiota on rajoittanut abortteja ankarasti.

Liittovaltion tasolla kiistellään aborttilääkkeestä

Viime aikoina Yhdysvalloissa on kuohuttanut myös kiista yleisesti käytetystä aborttilääkkeestä. Aiemmin tässä kuussa liittovaltion tuomari Texasin osavaltiosta perui aborttilääke mifepristonin myyntiluvan liittovaltion tasolla.

Lääkettä käytetään yli puolessa lääkkeellisistä raskaudenkeskeytyksistä Yhdysvalloissa osana kahden lääkeaineen kuuria. Liittovaltion elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi sille myyntiluvan vuonna 2000.

Perjantaina Yhdysvaltain korkein oikeus turvasi tilapäisellä päätöksellä lääkeaineen saatavuuden maassa toistaiseksi.

Kiista lääkkeestä on ollut merkittävin aborttioikeutta koskeva korkeimman oikeuden tapaus Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun tuomioistuin kumosi perustuslaillisen oikeuden aborttiin vajaa vuosi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat