Fitness-urheilija luuli kolauttaneensa nilkkansa salilla – kuhmu olikin jotain paljon pahempaa: "Voin olla kuollut vuoden päästä"

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla oireeton hyvin pitkään. Mistä syövän tunnistaa?

Brittiläinen fitness-urheilija luuli kolauttaneensa nilkkansa salilla. Kuhmu ei kuitenkaan ottanut lähteäkseen. Lopulta kyhmyn syy paljastui, brittimediat kertovat.

Liverpoolissa asuva Nikki Jenkins, 39, on koko elämänsä suhtautunut intohimoisesti terveyteen ja liikuntaan. Fitness-ammattilainen matkusti ympäri maailmaa osallistuakseen lajin kisoihin.

Nyt kisat ovat jääneet. Ulkonäöstään huolehtivan naisen hiukset ovat alkaneet tippuilla tupoittain päästä.

Syksyllä Nikki sai murskaavan diagnoosin. Hän sairastaa parantumatonta keuhkosyöpää. Ensimmäinen oire tappavasta taudista sekoittui ensin tavalliseen liikuntavammaan, hän kertoo Liverpool Echolle.

Kuhmu nilkassa olikin oire syövästä

Aluksi Nikki luuli kolauttaneensa nilkkansa salilla treenatessaan. Hän meni näyttämään suurta möykkyä päivystykseen. Nikki kertoo lääkäreiden sanoneen tuolloin kyhmyn olevan hyvänlaatuinen kysta, joka häviäisi itsestään.

Kyhmy ei kuitenkaan hävinnyt vaan kasvoi. Nikki varasi ajan lääkäriltä, joka määräsi potilaansa jatkotutkimuksiin toukokuussa. Niissä selvisi, että Nikkin jalkaan ilmestynyt möykky oli oire harvinaisesta sarkoomasta, tukikudossyövästä.

Lihaksistosta lähtöisin oleva rabdomyosarkooma on lasten tavallisin pehmytkudossarkooma, mutta se on aikuisilla harvinainen. Suomessa todetaan vuosittain hieman yli 200 uutta pehmytkudossarkoomaa.

Pehmytkudossarkooman tavallisin oire on kasvava kyhmy, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Pehmytkudossarkoomat voivat sijaita missä tahansa elimistössä, mutta tavallisimmat sijaintipaikat ovat raajat ja vartalon seinämä. Joskus sarkooma voi kasvaa kookkaaksi ilman oireita. Sairastuneilla esiintyy vain harvoin laihtumista, kuumetta tai muita yleisoireita.

Nikkille diagnoosi oli järkytys. Pahempaa kuitenkin oli vielä tulossa.

Lohduton diagnoosi ei tuntunut todelliselta

Pian sarkooman diagnosoinnin jälkeen Nikkin kasvain poistettiin leikkauksessa. Nilkkaan jäänyt kolo peitettiin Nikkin reidestä otetulla iholla. Syyskuussa Nikkin sädehoidot loppuivat ja hän sai lääkäreiltä puhtaat paperit.

Iloa ei kestänyt pitkään. Lokakuun lopussa rutiinitarkastuksessa ollut Nikki kuuli pian käyntinsä jälkeen järkyttäviä uutisia. Syöpä oli palannut. Tällä kertaa se oli levinnyt hänen keuhkoihinsa. Hänellä saattaisi olla vain vuosi elinaikaa. Seuraavalla viikolla Nikki aloitti solunsalpaajahoidot.

– Se oli kuin elokuvaa, se ei tuntunut todelliselta eikä siltä, että se tapahtuisi minulle, Nikki muistelee Liverpool Echolle.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Nikki on päättänyt olla antamatta periksi katalalle taudille. Hän etsii perheensä kanssa vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joiden kustannusten kattamiseksi he etsivät joukkorahoitusta Go Fund Me -alustalta.

– Se antaa minulle toivoa, että voin tehdä jotain tälle. Tieto siitä, että voin olla kuollut vuoden päästä, on synkkä, Nikki kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat