Fiona on lapsensa sairauden vuoksi pelännyt viruksia jo vuosikymmenen: "Voisi sanoa, että olemme varautuneet COVID-19-aikaan viimeiset 12 vuotta"

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Näin peset kätesi oikein ja suojaudut tartunnoilta!

Fiona on poikansa vakavan sairauden vuoksi joutunut jo vuosia pelkäämään taudinaiheuttajia. – Koetko toivottomuutta? Epävarmuutta? Pelkäätkö tulevaa? Tervetuloa viimeiseen 12,5 vuoteen minun elämässäni, hän kirjoittaa koronavirusta pelkääville.

Fiona Leonard tietää, miltä pelko ja ahdistus tuntuvat. Nainen haluaa muistuttaa muita siitä, että pelko sairastumisen vuoksi on ollut monille arkipäivää myös ennen koronaviruksen leviämistä.

– Koetko toivottomuutta? Epävarmuutta? Pelkäätkö tulevaa? Tervetuloa viimeiseen 12,5 vuoteen minun elämässäni, Fiona kirjoittaa esseessään Good Morning America -sivustolla.

Lapsen sairaus muutti elämän

Kun Fionan poika Kellan syntyi vuosia sitten, perheen elämä muuttui kaikilla tavoilla: Kellanilla diagnosoitiin aineenvaihduntasairaus kystinen fibroosi. Sairauden vuoksi pojan elimistö kehittää sitkeää ja paksua limaa, joka voi tukkia keuhkojen osia ja ruuansulatuselimistöä.

– Lapsemme hengitysteiden pitäminen avoinna oli nyt huolenaiheemme numero yksi ja pääasiallinen tehtävämme, 24 tuntia joka ikinen päivä, koko loppuelämämme ajan. Tämä tarkoittaa, että mikä tahansa taudinaiheuttaja oli kirjaimellisesti tappava vihollinen, Fiona kuvailee.

Pian Fiona oppi, että bakteereja ja viruksia on kaikkialla. Julkisista paikoista ja ihmismassoista tuli uhka.

– Tuo avuttomuuden tunne, jota koet? Se on ollut elämäämme tuosta [lapsen sairauden diagnoosista] asti. Turhautuminen, jota koet, koska elämä täytyy panna tauolle, tuo kotona olemisen hankaluus? Olen ollut samassa tilanteessa, Fiona sanoo.

"Voisi sanoa, että olemme varautuneet COVID-19-aikaan viimeiset 12 vuotta"

Naisen mukaan kroonisen sairauden kanssa eläminen ei ole suoraviivaista: sairaus on aina mukana perheen elämässä ja toisinaan se tuntuu ottavan ohjat. Perhe on kuitenkin oppinut ottamaan kaiken irti arjen pienistä iloista.

Fiona ja Kellan. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Hyödynnämme heti mahdollisen hyvän terveyden jakson, jolloin voimme tehdä muistorikkaita perhematkoja tai viedä kolme lastamme, myös Kellanin, Broadwaylle teatteriin – toki vadillinen desinfiointiainetta mukanamme, FIona kuvaa.

– Joten voisi sanoa, että olemme varautuneet COVID-19-aikaan viimeiset 12 vuotta. Tiedämme, miten tämä menee.

"Olen surullinen siitä, että ihmisiä pelottaa niin paljon"

Poikansa terveyden vuoksi Fiona veti lapsensa pois koulusta koronaviruksen takia jo ennen kuin sitä suositeltiin. Perhe on tottuneesti, rauhallisesti ja päättäväisesti pysytellyt kotona. He eivät tapaa lähimpiään, jotka myös ymmärtävät tilanteen.

– Olen surullinen siitä, että ihmisiä pelottaa niin paljon, ja heillä on oikeus pelkoon – en toivoisi perheemme päivittäisiä pelkoja kenellekään. Mutta toivon, että eristämiskokemus auttaa ihmisiä ymmärtämään ja kokemaan hieman enemmän empatiaa meidän tilannettamme kohtaan, Fiona sanoo.

Hän toivoisikin muiden ihmisten muistavan, että yhteisössä on myös immuniteetin sairauksista kärsiviä ihmisiä. Fiona toivoo ihmisten pysyttelevän kotioloissa, kunnes koronavirus saadaan hallintaan.

– Koska, kyllä, luultavasti selviät hyvin, jos saat sen, ja se on hieno asia. Mutta lähistölläsi saattaa olla haavoittuvainen lapsi ja hänen valpas äitinsä.

Lue myös:

    Uusimmat