Mainos

Finnairin tulos parani

Finnairin mukaan alkuvuodesta tulee tappiollinen ja koko vuodesta vaikea.

Finnairin lentokone ilmassa

Finnairin mukaan liikenteen sopeutus ja säästökampanja auttoivat parantamaan yhtiön tulosta viime vuonna. Tulosparannus oli 31,5 miljoonaa euroa. Tilivuoden tulos ennen veroja oli 54,4 miljoonaa euroa.

Alkanut vuosi näyttää sen sijaan sodan uhan ja kiristyneen hintakilpailun vuoksi synkältä. - Lentoliikenne kamppailee nyt varsin synkissä tunnelmissa. Hermostunut sodan odotus jatkuu, kysyntä hiipuu ja kuumentunut markkinatilanne heikentää tulosnäkymiä. Kuvaavaa alalle on, että viimeisten kahden vuoden aikana on tehty enemmän tappiota kuin voittoa edellisten 45 vuoden aikana yhteensä. Tässä valossa tulostamme voi pitää kohtuullisena, pääjohtaja Suila kommentoi tulosta.

Helpotusta ei ole luvassa lyhyellä aikavälillä. - Sodan uhan vaikutukset näkyvät jo nyt. Tässä vaiheessa on jo nähtävissä, että alkuvuodesta tulee tappiollinen ja koko vuodesta vaikea.

Finnairin liikevaihto vuodelta 2002 oli 1 639,9 miljoonaa euroa, 0,5 prosenttia edellisvuotta korkeampi. Tulos rahoituserien jälkeen ilman 35,5 miljoonan euron myyntivoittoja oli 18,9 miljoonaa euroa. Myyntivoitot koostuivat pääosin rakennejärjestelyjen yhteydessä myydyistä Finnair IT:stä ja maakalustosta.

Tulos osaketta kohden oli 0,43 euroa. Yhtiön hallitus esittää maksettavaksi 0,15 euron suuruisen osingon.

Matkustajaliikenteen yksikkötuotot säilyivät edellisen vuoden tasolla, mutta rahtituotot huomioiden koko liikenteen yksikkötuotot laskivat noin kaksi prosenttia. Toimintakulut laskivat tilivuoden aikana puolitoista prosenttia ja lentotoiminnan yksikkökustannukset runsaat neljä prosenttia.

Henkilöstön määrä laski runsaat kolme prosenttia vajaaseen 10 500 henkilöön. Huolimatta alentuneesta henkilömäärästä ja säästöohjelman toimenpiteistä, henkilöstökulut nousivat pari prosenttia. Eläkesäätiön kannatusmaksuja kirjattiin vajaat 15 prosenttia edellisvuotta enemmän eli lähes 90 miljoonaa euroa.

Vahvan kassavirran ansiosta korollista velkaa lyhennettiin sadalla miljoonalla eurolla. Konsernilla on lähes nettovelaton. Velkaantumisaste laski vajaasta 35 prosentista kolmeen prosenttiin ja omavaraisuusaste on puolestaan vahvistunut lähes 45 prosenttiin. Konsernilla oli tilikauden lopussa likvidejä kassavaroja 300 miljoonaa euroa.

Finnairin investoinnit vuonna 2002 olivat runsaat sata miljoonaa euroa. Viime vuoden investointeihin sisältyy kaksi Airbus A319 koneen hankintaa. Koneiden aiempi operaattori oli konkurssiin mennyt Sabena. Muut tilivuonna 2002 toimitetut viisi uutta Airbus A320 -perheen konetta on hankittu pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla.

Markkinatilanne vaatii toimia

Epävarmuus talouskasvun elpymisestä sekä maailmanpoliittinen tilanne vaikeuttavat vuoden 2003 tuloksen arvioimista. Selvästi kiristynyt markkinatilanne uusien lentoyhtiöiden toiminnan aloittaminen vaikuttavat yksikkötuottojen heikkoon kehitykseen jatkossakin.

- Finnairin lähtökohta ja perusterveys on parempi kuin monen kilpailijan. Varmistaaksemme kilpailukykymme ja tuloskuntomme joudumme silti jatkossakin leikkaamaan kustannuksia voimakkaasti, pääjohtaja Keijo Suila sanoo.

Aasiassa kasvu jatkuu


Merkittävimmät tarjonnan leikkaukset kohdistuvat Eurooppaan ja kotimaahan. Koko liikenteen kapasiteetin kasvun arvioidaan matkustajakilometreillä mitattuna olevan alle viisi prosenttia tammi-kesäkuussa 2003.

Aasian reittiliikenteen vuoroja sen sijaan lisätään määrätietoisesti edelleen. Kesäkuussa aloitetaan lennot Osakaan ja syyskuussa Shanghaihin. Kumpaankin uuteen kohteeseen lennetään kolme kertaa viikossa. Pekingin viikkovuorojen määrä nousee kesäkuussa kuuteen ja myöhemmin syksyllä reitti muutetaan päivittäiseksi.

Aasian-liikenteen osuus Finnairin reittiliikenteen tuotoista on 17 prosenttia, kotimaan osuus on 23 prosenttia. Tuotoista yli puolet tulee edelleen Euroopan liikenteestä. Matkustajamäärä Aasian-reiteillä kasvoi 38 prosenttia ja Finnair kuljetti idän lennoillaan 400 000 matkustajaa viime vuonna.

Saman aikaisesti Finnairin tulosjulkistuksen kanssa ilmestyy myös yhtiön vuoden 2002 sähköinen vuosikertomus uusilla konserni-sivuilla osoitteessa. Konsernisivuilta (www.finnair.fi/konserni) löytyy palveluita erityisesti median, sijoittajien ja työnhakijoiden tarpeisiin.

(MTV3)

Finnairin sähköiseen vuosikertomukseen
(Talousuutiset 20.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.