Näillä keinoilla suomalaiset pääsevät reissuun jo kesällä – Aurinkomatkojen toimitusjohtaja ilahtui alan isosta roolista exit-suunnitelmassa

7:28
Useat eri Euroopan maat pyrkivät avaamaan palveluitaan kesään mennessä – Aurinkomatkojen toimitusjohtaja kertoo, miltä tilanne näyttää matkustamisen kannalta.

Suomen exit-suunnitelman mukaan mahdollisuuksia turismimatkailulle luotaisiin aikaisintaan syksyllä. Aurinkomatkojen toimitusjohtaja katsoo kuitenkin luottavaisin mielin kesää kohti ja uskoo, että suomalaisten matkailu Euroopassa on mahdollista jo kesälomien aikaan. 

Hallituksen perjantaina esittelemä exit-suunnitelma koronaepidemiasta on kommenttikierroksellaan ja se on tavoittanut myös Aurinkomatkat. 

– Perehdymme exit-suunnitelmaan parhaillaan ja hyvää siinä on se, että matkustuksen avaaminen on olennainen osa suunnitelmaa ja että Euroopan rajavalvonnasta ollaan luopumassa viimeistään kesäkuussa, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. 

Aurinkomatkoilta vihreää valoa rokotepassille

Kovin suuri osa suomalaisista ei kuitenkaan ole saanut rokotetta kesään mennessä, mikäli nykyinen tahti pysyy ennallaan. 

Etenkin turismista riippuvaiset Etelä-Euroopan maat ovat toivoneet yhteistä rokotetodistusta tai passia, jotta kesän matkailua voitaisiin pelastaa. Exit-suunnitelman mukaan Suomessa valmistellaan niin sanotun EU:n digitaalisen vihreän todistuksen käyttöönottoa. 

– Toivotaan tietysti että rokotepassi tulee voimaan, mutta on erittäin tärkeää, että Suomi hyödyntää kokonaisvaltaisesti näitä erilaisia työkaluja. Rokotetodistus on niistä yksi, mutta myös ennakkotesti- ja immuniteettitodistukset tulevat varmasti olemaan tärkeässä roolissa niin kauan, kunnes saadaan hyvä rokotekattavuus. 

"Tämä kuulostaa hyvältä"

EU-komission ehdotelma rokotepassista sisältää kolme työkalua, joiden avulla matkustaja vapautetaan testauksesta tai karanteenista. Ne ovat todistus otetusta koronarokotteesta, negatiivinen testitulos tai todistus sairastetusta koronasta.  

– Tämä kuulostaa hyvältä ehdottomasti – olettaen että kaikki nämä työkalut otetaan kokonaisvaltaisesti käyttöön. Varmasti alkukesästä ennakkotestauksella tulee olemaan suuri rooli. Sitä mukaan kun rokotekattavuus paranee, se tulee helpottamaan matkustusta.

Matkailulla on ollut kysyntää kriisin aikana

Kousa kertoo, ettei lomamatkojen varaus ole täysin tyrehtynyt missään vaiheessa koronakriisiä. 

– Koko tämän pandemian ajan kysyntä on ollut hyvää. Ei ainoastaan kesälle, vaan myös tulevalle talvelle on myyty matkoja. Totta kai kysyntä on vielä kaukana normaalista – tällä hetkellä noin 25 prosenttia normaalista. Mutta kaikki nämä positiiviset uutiset lisäävät kysyntää. 

Kousa huomauttaa, että matkoja tulee järjestää terveysturvallisesti. 

– Siihen aina pyritään. 

Kousa katsoo luottavaisena kesää kohden. 

– Jos Euroopan sisärajavalvonta poistuu kesäkuuhun mennessä, niin meillä on sellainen käsitys, että Eurooppaan pääsee lomamatkalle kesäloma-aikoina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja