Finnair: "Liiallinen käsimatkatavaramäärä säännöllinen ongelma" – näin muutokset vaikuttavat lentomatkustamiseen

Näin Finnairilla perustellaan uusia käsimatkatavaroiden sääntöjä 1:47
Näin Finnairilla perustellaan uusia käsimatkatavaroiden sääntöjä.

Lentoyhtiö Finnair ilmoitti tiistaina muutoksista matkatavaraehtoihinsa. Euroopan sisäisillä lennoilla saa jatkossa ottaa ilmaiseksi vain istuimen alle mahtuvan laukun, jos matkustajalla on halvimman hintaluokan lentolippu. Finnair perustelee tiukennuksia sillä, että ylimääräiset käsimatkatavarat ovat lennoilla haaste, joka vaikuttaa lentojen täsmällisyyteen sekä matkustusmukavuuteen.

Kesäkuusta alkaen Finnairin Economy Light -lippu korvataan Euroopan sisäisillä lennoilla Superlight-lipulla, jolla saa ottaa mukaan vain yhden, istuimen alle mahtuvan käsimatkatavaran. Isommat käsimatkatavarat muuttuvat maksullisiksi.

Finnairin tuotteista vastaavan Valtteri Helven mukaan käsimatkatavaroiden kasvanut ja liiallinen määrä on säännöllinen ongelma Finnairin lennoilla ja erityisesti Euroopan sisäisillä lennoilla, jossa operoidaan pääsääntöisesti pienemmillä konetyypeillä.

– Näillä liian suurilla matkatavaramäärillä on suoria vaikutuksia lentojen täsmällisyyteen ja myös matkustusmukavuuteen. Ongelma ilmenee erityisesti täyteen varatuilla lennoilla. Lentokoneiden matkatavarahyllyjen kapasiteettia ei ole suunniteltu siihen, että jokainen matkustaja toisi sinne ylähyllylle laitettavan matkatavaran. Nykyisin siellä on mukana sallittua enemmän tavaroita, Helve kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Jos Superlight-lipulla matkustava haluaa tuoda koneen matkustamoon esimerkiksi pienemmän käsilaukun repun lisäksi, niin käsilaukun pitää mahtua reppuun sisälle. 

– Matkustaja voi halutessaan ostaa koneen matkatavarahyllylle laitettavan suuremman laukun lisäpalveluna. Lisäksi businessluokan matkatavaramääriä yhtenäistetään muiden luokkien kanssa.

Finnairin tiedotteessa todetaan, että ” Superlight-lippu sisältää yhden pienen, istuimen alla kuljetettavan laukun (40cm x 30cm x 15cm), eikä muuta. Voit ostaa isomman käsimatkatavaran (55cm x 40cm x 23cm) lisäpalveluna.

Muilla lipuilla saa ottaa edelleen sekä pienen ja isomman käsimatkatavaran, mutta niiden yhteispaino saa olla enintään 8 kilogrammaa, mutta jatkossa myös lentoasemalla tehtyjen ostosten pitää mahtua sallittuun käsimatkatavarakiintiöön.

Muutokset linjassa muiden lentoyhtiöiden kanssa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Helven mukaan muutoksiin on isossa kuvassa reagoitu monella tavalla.

– Asiakkailtakin on tullut palautetta siitä, että nämä ovat heidänkin mielestään ongelma, ja siitä näkökulmasta on tullut hyvin positiivisia reaktioita. Totta kai on myös asiakkaita, jotka eivät pidä näistä muutoksista, mikäli ovat tottuneet matkustamaan hyvin suurten käsimatkatavaramäärien kanssa, Helve sanoo.

Jotkut kokevat, että matkalippujen hinnat ovat jo ennestään liian kalliit, ja hinnoittelustrategia muistuttaa halpalentoyhtiöitä, kun käsimatkatavaroista halutaan veloittaa erikseen.

– Lentolippujen hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan eri reiteillä. Tämä muutos [käsimatkatavarauudistus] ei suoranaisesti vaikuta siihen hinnoitteluun. Tietysti meidän tuotetarjonnassamme löytyy nyt muitakin vaihtoehtoja niille asiakkaillemme, jotka haluavat enemmän matkatavaraa, Helve toteaa.

Helven mukaan kesällä voimaan tulevat muutokset ovat linjassa esimerkiksi Euroopassa operoivien halpalentoyhtiöiden, sekä muiden verkostolentoyhtiöiden nykyehtojen kanssa.

– Asiakkaille mahdollistetaan mahdollisimman paljon erilaisia lipputuotteita ja näiden päälle erilaisia lisäpalveluita, joilla voi muokata matkustamista tarpeidensa mukaisesti.

Finnairin tuotevastaavan mukaan sellaisten erityismatkatavaroiden, kuten soitinten, urheiluvälineiden tai lasten matkarattaiden ehtoihin ei ole tulossa muutoksia.

– Näiden osalta meillä ei tule nykyisiin säännöksiin muutoksia.

Muutokset kohdistetaan niihin lippuihin, jotka ostetaan alkaen 1. kesäkuuta.

– Jo ostettuihin lippuihin nämä muutokset eivät koske, Helve kertoo.

Istumapaikkojen valintaan tulee niin ikään muutoksia, sillä jatkossa aiempaa harvemmalla lipputyypillä voi valita oman istumapaikkansa ilmaiseksi lähtöselvityksen yhteydessä. 

Lue myös:

    Uusimmat