Finlandia-talon perusparannus on loppusuoralla – tältä siellä näyttää

Finlandia-talon remontti valmistuu — onko remontti tällä kertaa kestävä? 3:53
Katso video: Tältä perusparannetussa Finlandia-talossa näyttää!

Finlandia-talon vuonna 2022 alkanut perusparannus on valmistumassa. 

Yleisölle Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo avautuu tammikuussa 2025.

Perusparannuksessa Finlandia-talon julkisivun marmoriverhoilu uusitaan aiempaa kestävämpään. Aiempi marmori on kestänyt huonosti Suomen vaihtelevia olosuhteita ja se on jouduttu uusimaan kertaalleen vuosituhannen vaihteessa. 

Tämä marmori on nyt Etelä-Tirolista Lasan kaivoksesta, pääsuunnittelija Teemu Tuomi Arkkitehdit NRT Oy:stä kertoo. 

Kaikkien tutkimusten, säärasituskokeiden, laboratoriokokeiden ja mittausten jälkeen uskomme, että marmori tulee kestämään 50 vuotta.

Perusparannuksessa päärakennuksen kuluneet pinnat ja kalusteet kunnostetaan alkuperäiseen loistoonsa. Myös energiatehokkuutta ja esteettömyyttä parannetaan. Konservoinnin ja rakentamisen viimeistelytyöt ovat parhaillaan käynnissä. 

Houkuttaa arkkitehtuurin ystäviä 

Perusparannushankkeen kokonaishinta on noin 130 miljoonaa euroa. Finlandia-talon asiakkaat puolestaan jättävät Helsinkiin noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. 

Finlandia-talon toimitusjohtajan Johanna Tolosen mukaan perusparannuksessa haluttiin panostaa talon palveluvalikoimaan niin kotimaisille kuin ulkomaisille asiakkaille. Taloon avautuu ensi vuonna useita uusia palveluita, muun muassa Alvar Aallosta kertova näyttely, uusi ruokaravintola ja majoitustiloja.

Finlandia-talo on kansakunnan silmäterä ja ikoninen kohde, mutta me halusimme nimenomaan tuoda jotain uutta tähän rakennussuojeltuun taloon, Tolonen kertoo. 

Helsingin apulaispormestarin Anni Sinnemäen mukaan Finlandia-talon perusparannus on Helsingin kaupungin suurin panostus rakennusperinnön suojeluun tällä vuosikymmenellä. Rakennushistoriallisen merkityksensä lisäksi se on myös vetovoimatekijä koko Suomelle. 

Alvar Aallon merkitys Suomen maineelle ja maakuvalle kansainvälisesti on isompi kuin ymmärretään.  

Perusparannuksen ajan väistötilana toiminut Pikku-Finlandia siirretään tulevaisuudessa uuteen paikkaan, mutta vielä ensi vuoden se pysyy paikallaan Töölönlahden rannalla. 

Lue myös:

    Uusimmat