Finlandia-talon jättiremontti: Suuria uudistuksia sisälle ja ulos, myös marmori vaihtuu: "Pysyvät seinällä paremmin kuin entiset"

Tältä näyttää Finlandia-talon jättiremontti 4:50
Katso videolta miltä Finlandia-talossa näyttää sisältä tällä hetkellä!

Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon remontti on kestänyt jo vuoden eikä vielä olla edes puolessa välissä.

Perusteellisessa remontissa kunnostetaan talo niin sisältä kuin ulkoa. Sisälle rakennetaan muun muassa majoitustiloja. Kuuluisat Carraran marmorit julkisivussa vaihtuvat Etelä-Tirolin marmoriin. Sen pitäisi kestää paremmin Suomen olosuhteita. 

Finlandia-taloa on remontoitu nyt vuosi ja työt jatkuvat vielä lähes kaksi vuotta. Remontissa uudistetaan talotekniikka, kunnostetaan rakennus sisältä ja ulkoa, parannetaan estettömyyttä ja energiatehokkuutta. Korjaukset maksavat noin 120 miljoonaa euroa.

– Kyllä on pysynyt budjetissa ja aikataulu on tarkentunut niin, että loppusyksystä 2024 valmistuu ja avautuu yleisölle 2025 alussa, vakuuttaa Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Uusien marmorien vakuutetaan kestävän ainakin 50 vuotta

Marmoria on Finlandia-talossa 7 000 neliötä, yhteensä 12 000 laattaa. Carraran marmorin sijaan seinillä on nyt Etelä-Tirolin marmoria, jonka vakuutetaan kestävän ainakin 50 vuotta.

– Kyllä nämä pysyvät paremmin seinällä kuin entiset. Tässä on perinpohjainen tutkimustyö taustalla ja selvitetty kestävyys edellä sitä marmoria. Minimivaatimus on ollut kaupungilla, että pitäisi vähintään 50 vuotta kestää, kertoo remontin suunnittelusta vastaava arkkitehti Teemu Tuomi Arkkitehdit NRT Oy: stä.

Remontin myötä rakennukseen tulee iso terassi kahviloineen, museokauppa ja uutta näyttelytilaa. 

– Ne tulevat puku- ja varastotiloihin, mutta ne muut yleiset tilat, salit ja lämpiöt säilyvät entisen näköisinä, vaikka talotekniikka muuttuu siellä taustalla, selittää Tuomi.

Majoitusta omalla sisäänkäynnillä

Kaksi entistä työntekijöiden asuntoa remontoidaan matkailjoiden vuokrattaviksi.

– Oli mahdollista entisöidä kaksi entistä teknikoiden asuntoa kenelle tahansa vuokrattavaksi. Kivointa mun mielestä on, että niissä on omat sisäänkäynnit Hesperian puistosta. Kyllä niihin tulee uniikkiuden hinnoittelua, mutta tuskin niistä Helsingin kalleimpia majapaikkoja tulee, naurahtaa Tolonen.

Pikku-Finlandialle haetaan jatkoaikaa

Väliaikaiseksi tapahtumakeskukseksi suunniteltu Pikku-Finlandia on yllättänyt suosiollaan.

– 10 kuukauden aikana 120 000 kävijää. Sekä viinikahvila että tapahtumapuoli ovat koko ajan täynnä ja myydään eioota, sanoo Tolonen.

 Nyt Pikku-Finlandialle haetaan jatkoaikaa. Alunperin rakennus piti siirtää muualle heti kun Finlandia-talon remontti valmistuu.

– Olemme anoneet viiden vuoden lisäaikaa ihan senkin takia, että vuonna 2025 Suomi on Etyj:n puheenjohtajamaa ja olisi ikävää, että juhlakokouksen aikaan tässä olisi rakennuskuoppa, huomauttaa Tolonen.

Finlandia-talo valmistui vuonna 1971 ja kongressisiipi neljä vuotta myöhemmin. Rakennus on suojeltu.

Lue myös:

    Uusimmat