Mainos

Finlandia Juniorin saajaksi kuusi ehdokasta

Tämän vuoden Finlandia Junior -palkintoa tavoittelee jälleen maksimimäärä eli kuusi teosta.

Finlandia Junior -ehdokkaina ovat tänä vuonna Annika Eräpuron Fria ja Kuunainen, Riitta Jalosen ja Kristiina Louhen Tyttö ja naakkapuu, Tuula Kallioniemen Nikolai Kärpäsen ihmeellinen talvi, Jukka Parkkisen Sananjalkoja metsäpolulla, kuvittanut Satu Paakkala, Jorma Ranivaaran Skeittaajan paluu ja Marika Uskalin Hopeanorsu.

Tämän vuoden ehdokkaat edustavat pääosin lapsille ja varhaisnuorille suunnattua kirjallisuutta. Ehdokkaiden joukosta Marika Uskalin Hopeanorsu koskettaa aihepiiriltään myös varttuneempia nuoria lukijoita.

-Kotimaista tarjontaa lapsille ja nuorille on runsaasti ja se on erittäin monipuolista. Valikoimassa on kirjoja ihan pienille, alle kouluikäisille, juuri lukemaan oppineille, ahmimisikäisille ja jo aikuisuuden kynnystä ylittäville, linjasi valintalautakunnan puheenjohtaja Anne Helttunen ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa torstaina Helsingissä.

Hänestä lajityyppien runsaus suorastaan ylittää aikuisille tarjottavan kirjallisuuden. Ainoa ryhmä, johon raati kaipasi täydennystä oli tietokirjat.

-Lapsille ja nuorille tarjotaan tasokasta kotimaista tietokirjallisuutta, mutta määrällisesti kovin vähän ja kovin harvoista aihepiireistä, hän huomautti.

Raati sai luettavakseen 130 kirjaa.Määrä on lähes kaksinkertaistunut palkinnon ensimmäisestä jakovuodesta 1997. Anne Helttunen kantoi huolta siitä, miten oikea kirja löytää oikean nuoren käsiin. Tässä on paitsi kodilla myös koululla ja kirjastolla merkittävä osa.

-Oikeanlaisen lukemisen löytäminen lapsena voi vaikuttaa parhaimmillaan koko loppuelämään, kannusti Helttunen.

Puheenjohtajan arviota täydensi raadin jäsen Kivi Larmola tarkastelemalla kilpaan lähetettyjen kirjojen kuvitusta. Valintaa hän piti hankalana. Suomessa on hyviä ja tuotteliaita lastenkirjailijoita ja hyviä ja tuotteliaita kuvittajia. Larmolalle nousi varsinkin kilpailun loppuvaiheessa tärkeäksi kriteeriksi teoksen merkittävyys, se kuinka vaikean haasteen tekijät olivat ottaneet ja kuinka hyvin he siitä selvisivät.

Helttusen ja Larmolan lisäksi valintaraadin kolmantena jäsenenä oli kirjastohoitaja Marja-Leena Mäkelä. Kriitikko Jukka Kajava päättää lopulta, kenelle tämänvuotinen Finlandia Junior -palkinto luovutetaan 25. marraskuuta.

(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja