Onko Rita Behm yksi Miki Liukkosen viimeisen kirjan hahmoista? Näin kustannustoimittaja vastaa

Miki Liukkonen esitti kustannustoimittajalleen erikoisen toiveen – näin Samuli Knuuti kommentoi 2:21
Miki Liukkonen esitti kustannustoimittajalleen erikoisen toiveen – näin Samuli Knuuti kommentoi

Edesmenneen kirjailijan Miki Liukkosen viimeiseksi jäänyt teos Vierastila julkaistaan tänään. Nyt kustannustoimittaja Samuli Knuuti avaa teoksen henkilöhahmojen taustoja.

Vierastila kertoo keksijän uraa tavoittelevasta Renistä, joka pohtii filosofisella tavalla yksinäisyyttä, kuolemaa ja myös rakkautta.

– Kirjan puolen välin jälkeen tapahtuu keikahdus, jossa esille astuu minäkirjoittaja. Hän on siis kirjailija, joka vakoilee Reniä, Liukkosen ystävä ja työtoveri Samuli Knuuti kertoo teoksen toisesta päähenkilöstä.

Knuuti kertoo, että kirjailija asettaa Renin eteen tilanteita, jotta kirjan juoni tapahtuisi.

– Tämä kirjailijahahmo on hyvin pitkälti Miki Liukkonen. Kaikki ne ajatukset, joita kirjailijahahmolla on, ovat Miki Liukkosen ajatuksia, Knuuti kertoo.

Miki Liukkonen esitti kustannustoimittajalleen hyvin erikoisen toiveen, kun Vierastila oli kirjoitettu lähes valmiiksi. Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten Samuli Knuuti kommentoi pyyntöä.

"Etäinen ihastus"

Julkisuudessa on kerrottu paljon edesmenneen Miki Liukkosen ja laulaja Rita Behmin suhteesta. Suhde sai alkunsa vuonna 2021 ja toukokuussa 2022 Liukkonen kertoi Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa parin menneen kihloihin. Suhde kuitenkin päättyi eroon keväällä 2023.  

Yksi kirjan henkilöhahmoista on Anne, jota kohtaan Ren kokee tuntevansa eri tavalla kuin on tuntenut muita naisia kohtaan. Ren kuvailee rakkauden Annea kohtaan tuottavan myös tuskaa.

Voidaanko ajatella, että se kertoo Liukkosen ja Behmin suhteesta?

– En ole nähnyt sitä tuolla tavalla, koska tämä teksti oli valmiina jo ennen heidän eroaan, Knuuti kertoo.

Hän kertoo Annen olevan romaanissa enemmänkin etäinen ihastus.

– Mutta tottakai kirjailija aina kirjoittaa omasta elämästään, joko suoraan tai peitellysti tai eri kiertoteiden kautta.

Mitä Liukkonen itse sanoisi valmiista teoksestaan? – Katso koko Samuli Knuutin haastattelu alla olevalta videolta.

Miki Liukkoselta julkaistaan kirja postuumisti – nyt puhuu ystävä ja työtoveri Samuli Knuuti 12:42
Miki Liukkoselta julkaistaan kirja postuumisti – nyt puhuu ystävä ja työtoveri Samuli Knuuti

Minkälaisen aukon Miki Liukkonen jättää suomalaiseen kirjallisuuteen? Liukkosen Vierastila -romaania käsitellään tänään myös Viiden jälkeen -ohjelmassa kello 18.05 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Erikoishaastatteluun saapuu kustantaja Anna-Riikka Carlson WSOY:ltä.

 

Lue myös:

    Uusimmat