Fingridin toimitusjohtaja kertoo, miten sähkön riittävyyden käy kovilla pakkasilla – ei usko kovan hinnan laskevan vielä pitkään aikaan

Katso millaista sähkösopimusta Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen suosittelee erilaisille asumismuodoille 1:18
Katso millaista sähkösopimusta Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen suosittelee erilaisille asumismuodoille.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut Suomen sähkön maksimituotannoksi 11 300 megawattia tyynellä säällä ilman Olkiluoto kolmosta.

Miten lähellä olemme nyt tilannetta, että sähköä ei riitä enää kaikille, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen?

– Epävarmuudet ja kysymykset sähkön riittävyydestä voi tiivistää kolmeen asiaan. Yksi on Olkiluoto 3. Toinen on se, kuinka paljon naapurimaista saadaan sähköä. Ja kolmas, joka on kaikista suurin epävarmuus, on säätila. Minkälainen talvi tulee, vaikuttaa sähkön kulutukseen merkittävästi. Jos on leudompaa, silloin yleensä myös tuulee. Todella suuri tuulivoimapotentiaali helpottaa tätä tilannetta.

Miten suureksi sähkön huippukulutus voi pahimmillaan nousta? Siis sellaisena päivänä, jolloin Etelä-Suomessakin on pakkasta 30 astetta?

– Suurin kulutushuippu on ollut vuonna 2016 tammikuussa, jolloin kulutus oli 15 100 megawattia. Silloin oli tosi kylmää koko Suomessa. Nyt Suomessa on tehty hienosti sähkönsäästötoimenpiteitä, jolloin huippukulutusarviota on laskettu. Melkein Loviisan ydinvoimalalaitoksen verran on huippukulutus pienentynyt.

Mitä tapahtuu, kun sähkön kulutus alkaa olla Suomessa suurempaa kuin sen tuotanto ja tuonti? Miten sähkön käyttöä aletaan rajoittaa?

–Jos sähköä ei saada naapurimaista, sitten Fingrid käyttää kaikki mahdolliset resurssit Suomesta. Jos sekään ei vielä auta, viimeisenä keinona joudutaan rajoittamaan sähkönkäyttöä. Eli silloin puhutaan sähkökatkoista.

Miten pitkiä ne olisivat?

–Yleensä ne olisivat pari tuntia. Silloin vielä sähkölämmitteiset talot eivät ala kylmenemään.

Jouluun on aikaa vajaat kaksi viikkoa. Riittääkö sähköä joulusaunaan ja kinkun paistamiseen?

– Jouluna teollisuus vähentää merkittävästi sähkönkäyttöä. Todennäköisesti joulu ei tule olemaan kireä vaihe. Silloin normaali elämä ja sähkön järkevä käyttö on mahdollista. Kyllä sitä kinkkuakin voi paistaa ja joskus vähän etukäteenkin.

Sähkön hinta on noussut tänä vuonna aivan hurjiin lukemiin. Joko keväällä helpottaa?

– Tällä hetkellä näyttää, että ensi vuonna vähän helpottaisi, mutta kyllä meillä on pitkä tie siihen niin sanottuun normaaliin sähkönhintaan.

Minkälaiseen sähkönhintaan meidän tulisi varautua ensi syksynä?

– Ensi vuonna sähkönhinta on vielä kohtalaisen korkea.

Mitä meillä Suomessa on tehty väärin, että näin pääsi käymään?

– En osoittaisi tässä Suomeen. Hyvin pitkälti tässä energiapolitiikassa on Saksan töpeksintää. Toinen iso maa Euroopassa, Ranska, on sitten taas sotkenut ydinvoimansa ihan sekaisin. Siellä olisi valtava patteristo tuottaa Eurooppaan edullista sähköä, mutta kun ne eivät vaan toimi ne laitokset.

Lue myös:

    Uusimmat