Fingerpori-piirtäjä: Sarjakuvistani tehdyt nettiversiot eivät harmita

Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla ei ahdistu, jos törmää netissä Fingerporeista tehtyihin versiointeihin. Mies saa suuren osan ideoistaan lukijoilta.

Sarjakuvapiirtäjä PerttiJarla, 40, on julkaissut jo viisi Fingerpori-albumia, eikä pikkutuhmien vitsien ja ajatustyötä vaativien sanamuunnosten suosiolle näy loppua. Tuleeko Fingerpori-albumeja vielä toiset viisi?

– Juu, totta kai, näillä näkymin tulee. Siinä vaiheessa kun tuntuu, että pitää alkaa lopetella, kyllä varmaan jäähdyttelen muutaman vuoden, Jarla toteaa.

Hän voisi harkita sarjakuvanteon lopettamista vain, jos keksisi toisen työn, jota haluaa tehdä yhtä paljon.

– Fingerpori syö nyt tosi paljon aikaa, niin jos se söisi liikaa aikaa joltain toiselta työltä, joka olisi myös taloudellisesti kannattava, niin sitten mä ehkä lopettaisin. Mun on vaikeaa nähdä, että Fingerpori itsessään tyhjenisi, koska siinä ei ole mitään perusideaa, joka tyhjenisi. Se on vain vitsejä, joita keksii.

Miten uusia hahmoja syntyy?

Jarlan tarkoituksena onkin toistaiseksi keskittyä päätyönään Fingerporin luomiseen.

– Jos mä kyllästyn tohon Fingerporin tyyliin ja hahmoihin, voin aina vaihtaa tyyliä ja hahmoja ja pitää sen saman otsikon. Sen takia en näe sillä niin rajallista elinkaarta, hän toteaa.

Entä Fingerporin keskeinen hahmo Heimo Vesa? Eikö hänestä luopuminen saisi vihaisia kansanjoukkoja liikkeelle?

– Kyllä ihmiset varmaan tulis vihaiseksi, mutta henkilöitä voi asteittain jättää taka-alalle. Ei ole pakko kieltää itseään piirtämästä jotain hahmoa enää koskaan, mutta sen sijaan voi jättää jonkun enemmän taka-alalle ja tuoda uusia. Mulla ei ole tällaisia suunnitelmia tällä hetkellä, mutta olen ajatellut, että niin voisi tehdä jos alkaa joku lärvi kyllästyttää.

Jarlalla ei tällä hetkellä ole takatakussaan uusia hahmoideoita. Hahmoja syntyy vitsi-ideoiden "sivutuotteina".

– Niitä tulee enemmänkin niin, että keksii jonkun vitsin jossa on joku tietynlainen tyyppi, Jarla kuvailee.

Politiikkastripeista huonoimmat-kokoelma?

Fingerpori-albumeiden lisäksi Jarlalta on ilmestynyt uskonnolle irvaileva Fingerporin Heräämisopas ja natseille naureskeleva Kamppailuni. Seuraavaksi tulilinjalle saattavat joutua poliitikot.

– Jos ja kun tulee tuollaisia teemakokonaisuuksia, niin varmaan seuraavaksi jonkinlaista kunnallispolitiikkaa. Näitä Fingerporin kunnallispolitiikka-strippejä on hitosti, niistä saisi hyvän huonoimmat-kokoelman!

Jarla teki politiikka-aiheisia sarjakuvia myös taannoisissa presidentinvaaleissa. Vihreiden presidenttiehdokas PekkaHaaviston tukijoukoissa seisonut Jarla aiheutti huvistusta "kakkonen on ykkönen" -stripeillään. Sarjakuvia ilmestyi kaiken kaikkiaan seitsemän.

– Pidin niissä Fingerpori-miljöön, koska ajattelin, että turhaan tuotan yleisöille pettymystä alkamalla keksiä jotain uutta. Se sopi ihan hyvin Fingerporin miljööseen tuollainen pieni politikointi, se ei haitannut mua yhtään, Jarla sanoo.

Jarla oli ollut Haaviston kannattajajoukoissa pidempään, joten strippien päähenkilön valitseminen kävi luonnostaan.

– Joskus eduskuntavaalien aikaan jo olin yhdessä tapahtumassa, jossa oli Haavisto. Siitä asti on tullut hengailtua kampanjaihmisten kyljessä, Jarla kuvaa.

Aiemmin Jarla on todennut, että välttelee sarjakuvissaan ajankohtaisia aiheita. Aikooko hän nyt muuttaa tapojaan?

– En aio. Nämä Haaviston kampanjastripit olivat kampanjaa varten tehtyjä, eivät ne ajattomia ole. Ei ne parin vuoden päästä enää toimi, ne on tarkoitettu väliaikaisiksi toisin kuin nämä päivittäisstripit, joiden on tarkoituskin olla ajattomia.

"Se on omaa kuvitelmaa, että ideat loppuisivat"

Yksi Haavisto-sarjakuvista luotiin yleisön idean pohjalta. Lukijoiden ideoiden käyttäminen Fingerporin maailmassa ei ole Jarlalle vierasta. Hän pyytää nettisivullaan lukijoitaan lähettämään ehdotuksia – ja hehän lähettävät.

– Saan ihan hirveän määrän ideoita yleensä, keskivertoviikkona neljä ideaa kuudesta on yleisöltä, tosi paljon. Kaikki eivät ole välttämättä ihan tajunneet sitä. Saan joskus nolosti kehuja lukijoiden keksimistä ideoista, Jarla paljastaa.

Miehen mukaan viikon parhaat strippi-ideat ovat usein lukijoilta.

– Parhaat lukijoiden ideat on sellaisia, ettei ne ole edes kaukaa haettuja, vaan just sellaisia että mun olis pitänyt tajuta tämä. Välillä kun ajattelee, ettei keksi enää mitään sananväännelmiä suomen kielestä, niin kyllä niitä koko ajan tulee yleisöltä tasaiseen tahtiin. Se on omaa kuvitelmaa, että ideat loppuis kesken, Jarla kuvaa.

Vaihtoehtoiset Fingerporit innostavat

Fingerporin nettisivulla Jarla kertoo nauttivansa lukijoiden ja anonyymien netikäyttäjien tekemistä Fingerpori-vitseistä, joissa hänen tekemiinsä piirroksiin vaihdetaan erilaiset puhekuplat. Nettipiratismin aiheuttaman haloon ja sitä estämään suunniteltujen kansainvälisten sopimusten aiheuttamissa myrskyissä näkemys tuntuu avarakatseiselta.

– Ei se kyllä harmita yhtään. Alusta asti yksittäisiä strippejä on levitelty, se ei ole mun mielestä mitään erityisen haitallista piratismia, saati sitten, jos lukijat tekevät itse. Sehän on kollaasi, jos tekee itse omat puhekuplat ja vaihtelee ruutujen paikkaa. Sehän on lain mukaankin sallittua tehdä kollaasi, Jarla selvittää.

– Olen aina tosi innostunut, kun huomaan, että joku tekee sellaisia tyyliltään ihan erilaisia strippejä kuin Fingerpori. Sellaisia alakuloisia. Että eukko jätti ja istutaan kahvikupin ääressä ja kiroillaan hiljaisuudessa, se on mun mielestä älyttömän kiinnostavaa luettavaa.

Toisinaan kollaaseista löytyy ideoita myös oikeaan Fingerporiin. Valitettavasti ainakin osa ideoista on ajan myötä myös kadonnut.

– Joskus meinasin käyttää jonkun remixauksen idean. Mutta sitten unohdin sen.

Lue myös:

Teksti ja kuvat: Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja