Finavia-selvityksen aikataulu selvillä: "Yhtiön intressissä on selvittää tämä asia pohjia myöten"

Ministeri Berner vältteli toimittajia 2:09

Finavia-vyyhden selvitys on valmis marraskuussa, arvioi eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.). Valiokunta kuuli tänään Finavian hallituksen puheenjohtajaa ja yhtiön toimitusjohtajaa.

Osapuolet luonnehtivat tapaamista asialliseksi.

– Yhtiön intressissä on selvittää tämä asia pohjia myöten, ja siinä mielessä olimme hyvin halukkaita vastaamaan kaikkiin niihin kysymyksiin, joihin osaamme, sanoi Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen tapaamisen jälkeen.

Finavian hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas kertoi nykyisen hallituksen harkitsevan nyt kiivaasti sitä, nostetaanko vuoden 2011 hallitusta vastaan kanne.

– Silloin on laskennallisesti kaikkein eniten aiheutunut tappioita, ja se prosessi on nyt kiivaasti käynnissä. Se pitää vanhenemissääntöjen puitteissa ratkaista tänä vuonna.

Huomenna tarkastusvaliokunta kuulee valtion omistajaohjauksesta vastaavaa virkamiestä Eero Heliövaaraa ja Finavian hallituksen entistä puheenjohtajaa Riitta Tiuraniemeä.

– Tässä selvitetään myös sitä, miten Finavian johdannaiskaupat ovat syntyneet, miten tämä on ollut mahdollista ja myös Finavian omaa riskienhallintaa sekä valtionyhtiöiden yleistä riskienhallintaa. Sen lisäksi tulee omistajaohjauspuoli ja sen selvittäminen, mitä valtion toimesta on yhtiöltä edellytetty ja miten se on tehty, Heinäluoma kertoi valiokunnan kokouksen jälkeen.

Hänen mukaansa kaikkia osapuolia kuullaan alkukierroksen jälkeen vielä toisen kerran, jos tarve vaatii.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) vuoro astua valiokunnan eteen on Heinäluoman arvion mukaan aikaisintaan parin viikon kuluttua. 

Näin ministeri Berner kommentoi tapausta:

Berner selittää Finavia-sotkua: Olen toiminut niin kuin olen oikeaksi nähnyt 3:35

Lue myös:

    Uusimmat