Mainos

Finanssiyhtiö Moody's: Donald Trump voittaa selvästi ensi vuoden vaalit

7:37
MTV Uutiset Live kertoi demokraattisen puolueen esivaalitentistä aiemmin tällä viikolla.

Luottoluokituksistaan tuttu finanssiyhtiö Moody's ennustaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille selvää voittoa ensi vuoden presidentinvaaleissa. Moody'sin ennustemalli perustuu ennakoituun talouskehitykseen.

Trumpin suosio on ollut alempana kuin edellisillä presidenteillä samassa vaiheessa presidenttikautta, ja useimmissa kansallisissa mielipidekyselyissä istuva presidentti on jäljessä demokraattihaastajiaan.

Työttömyys ja bensan hinta ratkaisevat

Moody's on kuitenkin rakentanut mallinsa osavaltiokohtaisesti ennakoiden, miten esimerkiksi työttömyys, bensan hinta ja kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kehittyvät milläkin alueella ja miten se vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Tämän mallin mukaan Trump olisi voittamassa monia tärkeitä osavaltioita, joissa talouden näkymät ovat hyvät.

Taloudelliset seikat ennustavat perinteisesti melko hyvin vaalituloksia Yhdysvalloissa.

Moody'sin mukaan malli toimii siitäkin huolimatta, että Trump henkilönä jakaa mielipiteitä ehkä enemmän kuin kukaan toinen presidentti ennen häntä. Vaikka Trumpiin tyytyväisten osuus on pysytellyt tiukasti 40 prosentin tienoilla, on Trumpin kannattajakunta harvinaisen uskollista. Kun tähän 40 prosenttiin lisää noin 10 prosentin osuuden liikkuvia äänestäjiä joille taloudellisella tilanteella on suuri merkitys, on Trumpilla jo kasassa riittävä määrä äänestäjiä.

Demokraattiehdokas voittaa vain, jos kannattajat vaivautuvat uurnille

Vuoden 2016 vaaleissa Trump sai hieman vähemmän ääniä kuin vastaehdokkaansa Hillary Clinton, mutta keräsi enemmän valitsijamiehiä. Ratkaiseviksi nousivat etenkin perinteisesti demokraatteihin kallellaan olevat Michigan, Wisconsin ja Pennsylvania, joissa teollisuustyöläisten tuki ratkaisi voiton Trumpille.

Moody'sin mukaan demokraattiehdokas voittaa vain, jos demokraattiäänestäjät lähtevät uurnille ennätyksellisen ahkerasti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja