Fimean ylijohtaja MTV:lle: Malarialääke on mahdollista ottaa valtakunnallisesti käyttöön koronapotilailla ilman testattua näyttöä – "Positiivisia merkkejä on"

5:46
Katso video: Näiden lääkeaineiden käyttöä tutkitaan koronapotilaiden hoidossa.

Suomessa on mahdollista valtakunnallisesti ottaa käyttöön Covid-19-taudin hoitoon malarialääkkeenä käytetty hydroksiklorokiini ilman, että se on käynyt kaikkia lääketieteellisen testaamisen vaiheita läpi, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen.

– Toki se on mahdollista, Pelkonen totesi MTV:n Uutisaamun haastattelussa.

Katso yllä oleva video: Näiden lääkeaineiden käyttöä tutkitaan koronapotilaiden hoidossa.

Hydroksiklorokiinia käytetään koronaviruspotilaiden hoitoon tällä hetkellä ainakin Ranskassa, Espanjassa ja osin myös Yhdysvalloissa, mutta Suomessa se ei ole hoitosuosituksissa.

– Tämä lääke on meillä markkinoilla, ja siinä mielessä lääkärit pystyvät ottamaan sen niin sanotusti off label -käyttöön.

Off label -käyttö tarkoittaa sitä, että lääkettä käytetään muuhun tarkoitukseen kuin se on valmistettu.

– Näitä päätöksiä hoitavat lääkärit tekevät henkilökohtaisesti, mutta totta kai käydään keskustelua, mikä olisi valtakunnallinen näkymä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi Verkkouutisille, että lääkärit ovat määränneet kyseistä lääkettä jo yksittäisille potilaille Suomessa.

Pelkosen mukaan varsinainen näyttö hydroksiklorokiinin toimivuudesta uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon on "varsin ohut".

– Positiivisia merkkejä on, ja tutkimus on hyvinkin monen lääkeaineen osalta vilkasta.

Jutun otsikkoa korjattu 11:43: Muutettu sana "voidaan" muotoon "on mahdollista". Aiemmasta termistä saattoi saada vaikutelman, että Fimea antaisi suosituksen lääkkeen käyttöönotolle, mitä se ei ole antanut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja