Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa Twitterissä viranomaisten nimissä ja sosiaalisessa mediassa leviävästä valheellisesta kuvasta.
Fimean mukaan viranomaisten nimissä leviää ainakin Facebookissa valheellinen kuva koronarokotteiden haittavaikutuksista ja niiden ilmoittamisesta.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Fimean mukaan haittavaikutuksista ilmoitetaan ensisijaisesti sähköisellä haittavaikutusilmoituslomakkeella, joka on löydettävissä Fimean verkkosivujen kautta.
Lomake vaatii tunnistautumisen.
Lue myös: Koronarokotteiden aiheuttamista haitoista on maksettu korvauksia – keskimääräinen summa liikkuu tuhansissa
Ilmoituksen haittavaikutuksista tekee terveydenhuollon ammattilainen tai rokotteen saanut henkilö itse
Koronarokotteista tulee jonkinlaisia oireita lähes 90 prosentille rokotteen saaneista.
Suurin osa reaktioista on lieviä – osa vain rokotekäden kipua.
Fimean mukaan terveydenhuollon ammattilaiset sekä lääkkeen – tässä tapauksessa koronarokotteen – käyttäjät tekevät ilmoituksen toteamistaan haittavaikutuksista Fimeaan, joka puolestaan välittää tiedot eteenpäin Euroopan lääkevirastolle (EMA).
Kun koronarokotteista tehdään haittailmoitus, ilmoituksen tekijä voi luokitella haitat lieviksi tai vakaviksi.
– Yleisimmin ilmoitettuja haittoja vakaviksi luokitelluissa ilmoituksissa ovat kuume, päänsärky ja väsymys, lääkealan turvallisuudesta Suomessa vastaavan Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kertoo MTV Uutisille.
Millaisia vakavat oireet sitten ovat?
– Lääkeviranomainen katsoo haitan vakavaksi, jos ihminen on esimerkiksi joutunut sen vuoksi sairaalahoitoon, riippumatta siitä, mikä haitta on.