Mainos

Filippiinien ex-diktaattorin sankarihautajaiset kuumentavat tunteita

Filippiineillä korkeimman oikeuden tiistainen päätös sallia entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin sankarihautajaiset on herättänyt kovaa arvostelua. 

Tutkimusten mukaan Marcos syyllistyi kaksi vuosikymmentä jatkuneella kaudellaan ihmisoikeusrikoksiin ja ryöväsi perheineen ja avustajineen jopa 10 miljardia dollaria valtion varoja. 

Transparency International -järjestö nimesi vuonna 2004 Marcosin maailman toiseksi korruptoituneimmaksi johtajaksi kautta aikain. 

– Jos kiduttaja on sankari, mitä ajattelevat uhrit? Mitä ajattelevat miljoonat, jotka suistivat diktaattorin vallasta? Tämä on kauhea ja järkyttävä päätös yhdelle historiamme traagisimmista ajanjaksoista, sanoi Marcosin aikana kidutetuksi joutunut Neri Colmenares

Arvostelijoiden mukaan päätöksellä pyyhitään pois diktaattorin rikokset ja mitätöidään tuhansien hänen kaudellaan kuolleiden kärsimykset. 

Marcosin valtakausi päättyi vuonna 1986. Tuolloin miljoonat ihmiset lähtivät kaduille, ja Marcos joutui perheineen lähtemään maanpakoon Yhdysvaltoihin.  

Lasiarkusta hautausmaalle 

Ferdinand Marcos kuoli Havaijilla vuonna 1989. Hänen perheensä on siitä lähtien yrittänyt saada häntä sankarihautausmaalle muiden presidenttien joukkoon. Tähän asti pyyntö on torjuttu, ja ruumista on säilytetty lasiarkussa perheen kotona. 

Marcosin perhe on viime aikoina parannellut asemiaan poliittisesti. Ex-diktaattorin poika Ferdinand "Bongbong" Marcos on noussut senaattoriksi, ja hän oli vähällä tulla valituksi varapresidentiksi tänä vuonna. 

Perheen onni kääntyi, kun sen liittolainen Rodrigo Duterte valittiin keväällä presidentiksi. Duterten mukaan Marcos ansaitsee paikan sankarihautausmaalta. 

Bongbong Marcos iloitsi oikeuden päätöksestä. 

– Tämä merkitsee alkua maan uudelle yhdistymiselle, hän kommentoi. 

Bongbong Marcosin mukaan hautauspäivää ei vielä sovittu, mutta valmistelut sitä varten on jo tehty. 

Arvostelijat sanovat pyytävänsä oikeutta harkitsemaan päätöstä uudelleen.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.